19:52 02.04.2021

У власність України повернено нафтопровід "Самара-Західний напрямок", 400 км якого знищені

2 хв читати
У власність України повернено нафтопровід "Самара-Західний напрямок", 400 км якого знищені

Президент України Володимир Зеленський заявив про повернення у власність Української держави рішенням Ради національної безпеки і оборони ділянки нафтопроводу "Самара-Західний напрямок", причетним до експропріації загрожує кримінальна відповідальність.

"На виконання рішення РНБО від 19 лютого 2020 року відбулося повернення стратегічного нафтопроводу, незаконно відчуженого в держави. В процесі передачі виявилося, що протягом 2017-2019 років було знищено майже 400 кілометрів нафтопроводу. Це диверсія, наслідком якої будуть кримінальні справи та кримінальна відповідальність. Причетним до цього особам скажу коротко цитатою з відомої комедії: "Ваше дело - труба", - заявив Зеленський під час відеозвернення за підсумками засідання РНБО у п'ятницю, 2 квітня.

Як повідомлялося, РНБО 19 лютого доручила Кабінету Міністрів України вжити необхідних заходів для повернення в державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" (СЗН), що проходить через територію України.

Правоохоронним органам поставлено завдання з'ясувати обставини, за яких держвласність опинилася у приватних руках.

Деякі ЗМІ називали політика та бізнесмена Віктора Медведучка одним із бенефіціарів СЗН. Водночас партія "Опозиційна платформа - за життя" заявила, що Медведчук і члени його родини не були і не є причетні до нафтопродуктопроводу.

Українська ділянка СЗН належить "ПрикарпатЗахідтранс" (Рівне), яке до 2016 року було структурним підрозділом "Транснафтопродукту" російської "Транснафти". У лютому 2016 року "Транснафта" продала "Прикарпатзахідтранс" швейцарській International Trading Partners AG. У березні 2019 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив виробничому унітарному підприємству "Нафтобітумний завод", що належить великому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс", отримати контроль над ТОВ "Прикарпатзахідтранс".

"ПрикарпатЗахідтранс" експлуатує ділянку СЗН протяжністю близько 1,1 тис. км, призначену для прокачування дизельного пального з РФ і Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи, зокрема в Угорщину. Проектна потужність магістралі - 3,5 млн тонн на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА