15:34 06.04.2021

Впровадження санкцій проти українських компаній та громадян є правовим нігілізмом - нардеп від "ОПЗЖ" Німченко

2 хв читати
Впровадження санкцій проти українських компаній та громадян є правовим нігілізмом - нардеп від "ОПЗЖ" Німченко

Впровадження санкцій проти українських компаній і громадян рішенням Ради національної безпеки і оборони є правовим нігілізмом, вважає перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Василь Німченко (фракція "Опозиційна платформа - За життя").

"Впровадження санкцій щодо громадян України взагалі не передбачено жодним законом, тим більше законом про санкції. Цей закон передбачає санкції лише щодо іноземних фірм, іноземних громадян, а також суб'єктів, що займаються терористичною діяльністю, у зв'язку з чим необхідна доказова база. Інших підстав немає. В іншому разі - це і є правовий нігілізм", - сказав Німченко агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас, коментуючи рішення РНБО про санкції проти осіб, визнаних контрабандистами, політик назвав його "ноу-хау у праві, оскільки це не можна зараховувати до жодних правовідносин, які виникатимуть щодо контрабандистів". Він також наголосив, що РНБО, яка є консультативним органом, "не уповноважена виступати як квазісуд, тим паче ігноруючи принцип презумпції невинуватості".

"Тому таке рішення надумане, воно не має жодних правових підстав і правових регуляторів, воно не може бути покладене в основу обвинувачень людини у скоєнні протиправних дій. Якщо є вирок суду, що підтверджує факт вчинення терористичних дій будь-яким суб'єктом на території, тільки тоді щодо нього впроваджують санкції. Санкції - це обмеження дій у галузі економічних відносин", - додав Німченко.

Як повідомлялося, РНБО впровадила санкції проти осіб, визнаних контрабандистами за результатами проведеного спецслужбами дослідження. Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у силу це рішення РНБО. Санкції впроваджено на три роки проти десяти фізичних осіб, а також проти 79 компаній.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив окрему думку щодо впровадження санкцій проти українських кампаній і громадян на засіданні РНБО. Спікер наголосив, що впровадження санкцій проти таких осіб "має бути за результатами затримань, вручення підозр, можливо, вже рішення суду". Він також нагадав, що відповідно до закону про санкції, їх не можна застосовувати до українських громадян і компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА