20:14 08.04.2021

Закон про референдум розпочне епоху справжнього народовладдя і демократії в Україні

2 хв читати
Закон про референдум розпочне епоху справжнього народовладдя і демократії в Україні

Підписаний президентом Володимиром Зеленським закон про всеукраїнський референдум розпочне епоху справжнього народовладдя і демократії в Україні, вважає народний депутат і глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Ідея народовладдя – фундаментальна ідея Президента Зеленського і нашої політсили. Старі політики дискредитували себе за роки незалежності, тож треба більше залучати людей до ухвалення рішень на всіх рівнях. Починаючи з державницьких рішень – для цього і потрібен інструмент референдуму, і закінчуючи місцевими питаннями, котрі люди можуть вирішувати у своїх органах самоврядування або через місцеві референдуми", - цитує Корнієнка прес-служба партії "Слуга народу".

Корнієнко зазначив, що можливість проведення референдумів із ключових питань життя суспільства реалізується в більшості демократичних країн. Конституція України передбачає таку можливість і для українців.

"Але політики дуже довго не хотіли давати суспільству цей інструмент, зберігаючи за собою монополію на ухвалення рішень загальнодержавного значення. Президент Володимир Зеленський і "Слуга народу" дали такий інструмент. Він цілком реальний і може працювати протягом десятиліть, допомагаючи українцям знаходити цивілізований вихід із політичних протистоянь", - заявив нардеп.

Він також нагадав, що закон про референдум розроблений у тісній співпраці з міжнародними організаціями, представниками громадянського суспільства, академічного середовища. Свою оцінку пропозиціям надавали й у Венеційській комісії, і у Раді Європи. Крім того, він здобув велику підтримку у парламенті серед представників різних політичних сил.

Як повідомлялося, 8 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" (законопроект №3612).

Верховна Рада 26 січня підтримала законопроект №3612 "Про всеукраїнський референдум" у другому читанні та в цілому. За документ проголосували 255 народних депутатів. Голова ВР Дмитро Разумков підписав його 17 лютого і передав на підпис президенту.

Відповідно до закону, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції (Загальні положення; Вибори. Референдум; Внесення змін до Конституції), питання загальнодержавного значення, питання про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА