13:08 09.04.2021

Резніков: У разі завершення "Північного потоку 2" Україна буде непоправно ослаблена

2 хв читати
Резніков: У разі завершення "Північного потоку 2" Україна буде непоправно ослаблена

У разі завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2" Україна буде непоправно ослаблена, заявив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Українці занепокоєні будівництвом трубопроводу через Балтійське море, відомого як "Північний потік 2". На відміну від нападу на Крим, який став несподіванкою, завершення будівництва трубопроводу матиме цілком передбачувані наслідки для нашої національної безпеки. Україна буде непоправно ослаблена, щойно Росія отримає нове пряме газове сполучення з Німеччиною", - сказав Резніков у статті для The Wall Street Journal, опублікованій у четвер.

Віце-прем'єр зазначив, що оскільки трубопроводи "Північний потік 1" і "Турецький потік" уже введені в експлуатацію, "Північний потік 2" завершить оточення України, Польщі та країн Балтії, відокремивши їхню енергетичну безпеку від Західної Європи.

"Кремль знову і знову демонструє свою готовність використовувати торгівлю енергоресурсами для просування своїх геополітичних амбіцій. Було б нерозумно, якщо не нерозважливо, з боку Європи збільшувати свою залежність від "Газпрому", російської державної енергетичної компанії, і дати Москві прямий контроль над тим, до яких країн постачати газ, а які можна відключити", - вважає Резніков.

Він додав, що поточний контракт між "Газпромом" і українським газотранспортним оператором гарантує потік експортних постачань на захід через Україну до кінця 2024 року.

"Але не робіть помилки: в день завершення "Північного потоку 2" ця обіцянка буде марна. Навіть якщо якийсь транзит через Україну збережеться, Україна залежатиме від примх Кремля. Бойові дії на Донбасі, де Росія діє через своїх ставлеників, найманців і навіть регулярні війська, тривають у незмінних темпах уже понад сім років. Газопровід не зазнав обстрілів - Росії потрібні безперебійні потоки газу через Україну не менше ніж нам. Ця взаємна залежність є стримувальним фактором, який "Північний потік 2" усуне", - наголосив Резніков.

Український віце-прем'єр зазначив, що тоді як Німеччина мало що виграє, Україна може втратити мільярди доларів доходів від транзиту, якщо буде побудовано другий газопровід через Балтійське море.

"Економічний ефект буде значним, але заява завідомо вводить в оману. Українські солдати ризикуватимуть своїми життями, якщо Росія вирішить загострити конфлікт на Донбасі після того, як їй більше не потрібно буде враховувати вплив на експорт газу", - попередив Резніков.

Він заявив, що Росія може й повинна припинити бойові дії на Донбасі, вивести свої війська з Кримського півострова та відновити суверенітет України.

Джерело: https://www.wsj.com/articles/reject-nord-stream-2-once-and-for-all-11617921459

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА