20:46 14.04.2021

"Слуга народу" підтримає ухвалення законопроекту про ліквідацію ОАСК

3 хв читати
"Слуга народу" підтримає ухвалення законопроекту про ліквідацію ОАСК

Депутатська фракція "Слуга народу" підтримає ухвалення у Верховній Раді президентського законопроекту "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" (№5369), переконаний голова фракції Давид Арахамія.

"Цю ініціативу президента ми обговорюватимемо на фракції наступного тижня... Я впевнений, в принципі, на 99,9%, що ми підтримаємо ініціативу президента", - сказав Арахамія у програмі "Хард з Влащенко" на телеканалі "Україна 24".

Водночас він вважає, що внесення президентом відповідного законопроекту може бути пов'язано насамперед з тим, що ОАСК "має, напевно, найсерйозніший негативний бренд у країні, а якщо це символ недовіри, то його потрібно прибирати".

Як повідомлялося, 13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" (ОАСК). Цей законопроект передбачає створення Київського міського окружного адмінсуду.

11 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя та створенням штучних перешкод у їхній роботі.

У розшук було оголошено голову ОАСК Павла Вовка, його заступника Володимира Келеберду, суддів цього суду Олексія Огурцова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка, а також членів ВККС Миколу Сіроша та Сергія Остапця.

НАБУ 17 липня 2020 року повідомило про вручення підозри Вовку, його заступникові Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям. Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

У 2021 році детективи НАБУ намагалися вручити голові ОАСК клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови суду, але він відмовився його отримувати. Також Вовк систематично не з’являвся за повістками про виклик до НАБУ. ВАКС шість разів ухвалював рішення про примусову доставку Вовка, проте підозрюваний суддя не з’являвся до суду.

Згодом НАБУ затримало на хабарі рідного брата голови ОАСК Юрія Зонтова (сам Вовк змінив прізвище в 1999 році), який одночасно є адвокатом і співробітником Служби зовнішньої розвідки (СЗР). Йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Зонтова разом зі спільником підозрюють у підбурюванні до надання неправомірної вигоди в сумі $100 тис. за вирішення питання з ухваленням рішення у справі, яку слухають в ОАСК.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА