12:58 18.04.2021

Україна підтримує рішення уряду Чехії про вислання 18 російських дипломатів - Кулеба

2 хв читати
Україна підтримує рішення уряду Чехії про вислання 18 російських дипломатів - Кулеба

Україна повністю підтримує рішення чеського уряду про вислання з країни 18 російських дипломатів, ухвалене після оприлюднення інформації про причетність розвідки РФ, співробітниками якої, за версією Праги, насправді є зазначені дипломати, до вибуху складу зброї в Чехії в 2014 році.

Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в неділю.

"Україна підтримує дії Чеської Республіки у відповідь на підтверджену правоохоронцями причетність Росії до вибухів на складах озброєнь 2014 року, які призвели до людських жертв. Ми в Україні надто добре знаємо зловмисні методи РФ. Такі злочини не мають залишатися без покарання", - наголосив Кулеба.

Як повідомлялося, чеська влада висилає з країни 18 дипломатів посольства РФ в Празі, пов'язаних з російською військовою розвідкою.

"Чехія висилає всіх дипломатів посольства Росії в Празі, пов'язаних з російською військовою розвідкою. Загалом - 18 осіб. Причиною є результати розслідування, які свідчать про причетність співробітників ГРУ до вибуху складу зброї в Чехії в 2014 році", - повідомив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

Пізніше стало відомо, що чеська поліція оголосила в розшук двох громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Чеське радіо наголошує, що йдеться про тих самих людей, яких у Великій Британії в 2018 році звинуватили в причетності до отруєння в Солсбері колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки.

Поліція Чехії на своєму сайті опублікувала повідомлення, що справді розшукує двох осіб, які подорожували Чехією в 2014 році з паспортами на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова. У повідомленні також зазначається, що вони використовували й інші паспорти - у одного був паспорт громадянина Таджикистану, а у другого - Молдови.

На сайті опубліковано фотографії розшукуваних людей. На них зображені люди, справді схожі на Петрова і Боширова.

18 квітня перший віце-прем'єр Чехії Ян Гамачек, що тимчасово виконує обов'язки глави МЗС, заявив, що має намір порушити тему вибуху складу боєприпасів у Чехії в 2014 році, так звану "справу Врбетіце", на міністерській зустрічі ЄС.

"Я поінформував наших послів в ЄС і в НАТО, щоб повідомили про справу Врбетіце. У понеділок говоритиму про це на засіданні глав МЗС ЄС", - зазначив дипломат.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА