19:42 18.04.2021

Варшава підтримує висилку Прагою російських дипломатів

2 хв читати
Варшава підтримує висилку Прагою російських дипломатів

Польща висловлює підтримку Чехії у зв'язку з її рішенням вислати з країни 18 російських дипломатів у відповідь на підозри в причетності Росії до вибуху складу боєприпасів, йдеться в заяві МЗС Польщі, розміщеному в Twitter.

"Польща повністю підтримує рішення Чехії вислати 18 російських дипломатів у зв'язку з вибухом складу боєприпасів у 2014 році", - йдеться в заяві.

"Солідарність союзників і негайна реакція - ось, що робить нас сильнішими", - наголошується в ній.

Влада Чехії напередодні повідомила про рішення вислати 18 російських дипломатів. За версією Праги, йдеться про співробітників розвідки, що працюють під дипломатичним прикриттям. Чеська влада пішла на такий крок, тому що, за їхньою версією, російські спецслужби причетні до вибуху складу боєприпасів в Чехії у 2014 році. Тоді загинули двоє людей.

Пізніше стало відомо, що рішення чеського уряду про висилку російських дипломатів підтримали низка європейських держав, зокрема, Велика Британія і Україна.

"Україна підтримує відповідь Чехії, оскільки чеські правоохоронні органи підтвердили причетність Росії до масового вибуху на складі боєприпасів у 2014 році, який привів до загибелі людей. Ми в Україні дуже добре знаємо зловмисні методи Росії. Такі дії не повинні залишатися безкарними", - заявив з цього приводу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Його британський колега Домінік Рааб зазначив, що Велика Британія "повністю підтримує союзників у Чехії, які показали, наскільки далеко можуть зайти російські розвідслужби в спробі провести небезпечні і зловмисні операції в Європі".

Крім того, чеська поліція оголосила в розшук двох громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. Чеське радіо наголошує, що йдеться про тих самих людей, яких у Великій Британії в 2018 році звинуватили в причетності до отруєння в Солсбері колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.

Пізніше перший віце-прем'єр Чехії Ян Гамачек, тимчасовий виконувач обов'язків глави МЗС, заявив, що має намір порушити тему вибуху складу боєприпасів в Чехії у 2014 році, так звану "справу Врбетіце", на міністерській зустрічі ЄС.

"Я поінформував наших послів в ЄС і в НАТО, щоб повідомили про справу Врбетіце. У понеділок буду говорити про це на засіданні глав МЗС ЄС", - зазначив дипломат.

Також стало відомо про те, що влада Чехії розсекретить матеріали про вибух на складі боєприпасів, у причетності до якого підозрюють співробітників російських розвідслужб.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА