17:20 28.04.2021

ЄС має бути готовий реагувати в разі перетину Росією "червоних ліній" щодо України - Боррель

2 хв читати
ЄС має бути готовий реагувати в разі перетину Росією "червоних ліній" щодо України - Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що ЄС має бути готовий реагувати в разі, якщо Росія перетне "червоні лінії" щодо України.

Про це він заявив у середу в Брюсселі, виступаючи в Європейському парламенті в рамках обговорення відносин Росії у світлі її останніх дій, зокрема щодо України.

Боррель нагадав про недавнє нарощування військової присутності Росією поблизу кордонів з Україною та в Криму. "Росія має припинити свої провокації та співпрацювати над зниженням напруги. Те, що Росія робить наразі, так вдає, що є нейтральним посередником, мовляв, ми нічого не маємо спільного з конфліктом в Україні, а лише намагаємося виступати посередниками. Це удавання має бути розвінчано. Для Росії повне виконання Мінських домовленостей - це не ключові умови, але для нас - вони такими є. Це - ключові умови для суттєвого поліпшення наших відносин... Ми також маємо бути готові до додаткової реакції, якщо Росія продовжить ескалацію або перетне червоні лінії", - заявив високий представник ЄС.

Водночас він висловив упевненість, що Україна має продовжувати свої реформи, тому що "немає нічого кращого у протистоянні з Росією, ніж стати країною з демократичною системою, вільною від корупції, використовуючи наші ресурси, які ми готові надати для того, щоб поліпшити якість управління країною". "Ми маємо продовжувати передавати скоординоване послання нашої незмінної підтримки Україні. І ми братимемо участь у саміті Кримської платформи у серпні", - запевнив Боррель.

Він констатував, що відносини ЄС із Росією "продовжують погіршуватися". "Наші відносини з Росією на дуже низькому рівні. На жаль, цей негативний тренд триває, і ми досягли навіть небезпечнішого рівня погіршення. І без того, що ми не хочемо підживлювати подальшу динаміку ескалації, втім, ми маємо продемонструвати, що ми не приймаємо (те, що робить Росія) і маємо реагувати на те, що відбувається", - сказав Боррель.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА