20:41 28.04.2021

В ЄС заявили про початок довгого і складного періоду конфронтації з РФ

2 хв читати
В ЄС заявили про початок довгого і складного періоду конфронтації з РФ

Дебати щодо Росії в Європейському парламенті в середу продемонстрували загальну згоду, що починається довгий і складний період політичної конфронтації з Росією, і Євросоюз повинен до нього підготуватися, проявивши єдність, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

"Коли ми говоримо про права людини, вони сприймають це як екзистенційну загрозу (...) Тому що це режим, економічні якості якого дуже слабкі, навіть посередні. І їх перспектива незавидна", - сказав глава дипломатії ЄС у середу на пленарній сесії Європейського парламенту в Брюсселі, виступаючи із заключним словом за підсумком своїх дебатів з євродепутатами.

Він зазначив, що ЄС реагує на кліматичні зміни, приймаючи відповідні плани, і це тільки ускладнює життя російської сторони. "Так, у них є військова міць, яку вони використовують, яку вони розгортають, де вважають за необхідне, - в Сирії, Лівії, на Кавказі. Вони володіють справжнім потенціалом у цьому сенсі. Але суто з економічної точки зору, масштаб Росії дорівнює Італії, трохи перевищує Іспанію", - зазначив Боррель.

У цьому він бачить одну з причин того, що російська влада "увійшла в спіраль внутрішніх репресій".

Відповідаючи на питання і репліки європарламентарів, глава європейської дипломатії сказав, що останній візит Олександра Лукашенка в Москву говорить багато про що у відносинах Росії і Білорусі. За його словами, про ситуацію в Білорусі можна судити з цього візиту Лукашенка. Він додав, що не хотів би при цьому вживати слів, здатних порушити занепокоєння або тривогу.

Стосовно України, Боррель вважає, що мета Росії не тільки в посиленні її залякування військовими засобами. "Росія йде далі також і на політичному рівні і заявляє, що український конфлікт її не стосується (...). Мінські угоди - це всього лише підпис для тимчасового рішення, не більше. Це те, що Москва починає говорити дуже ясно. Вони видають себе за посередника в конфлікті, частиною якого нібито не є", - сказав глава дипломатії ЄС.

За його словами, перед обличчям конфронтаційної політики Росії держави-члени ЄС повинні, перш за все, зберігати єдність, не діяти ізольовано, однаково твердо висловлюватися на адресу РФ як у Брюсселі, так і в своїх столицях.

Також він закликав у роботі з Росією не забувати, що "це держави-члени несуть відповідальність за зовнішню політику, вони повинні діяти в згоді, і якщо у них це не вийде, то не буде і (єдиної зовнішньої) європейської політики".

"У нас немає жодного інтересу нагнітати ескалацію щодо Росії. Все, що треба робити, це залишатися непохитними в захисті наших інтересів і наших цінностей за допомогою наявних у нас інструментів", - підсумував Боррель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА