12:03 06.05.2021

Глави МЗС G7 закликали Україну до подальшого прогресу в реформах

2 хв читати
Глави МЗС G7 закликали Україну до подальшого прогресу в реформах

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) закликали Україну домагатися подальшого прогресу в програмі внутрішніх реформ.

"Ми підтримуємо зусилля зі зміцнення демократії та інституцій України і закликаємо Україну домагатися подальшого прогресу в програмі реформ, а саме в питаннях верховенства закону, судової реформи, корпоративного управління, а також у боротьбі з корупцією в цілях зміцнення демократії, сприяння економічному зростанню та виконання зобов'язання перед міжнародними донорами та партнерами, а також перед громадянами України", - йдеться в комюніке за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ і розвитку країн G7 у Лондоні в середу.

Міністри підтвердили повну довіру групі послів G7 в Україні та визнали роль цієї групи в моніторингу та підтримці реалізації реформ.

Окрім того, глави МЗС закликали Росію до деескалації ситуації на кордонах України та в незаконно окупованому Криму.

"Ми підтверджуємо нашу підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Ми закликаємо Росію дотримуватися принципів ОБСЄ і взятих на себе зобов'язань щодо прозорості стосовно своїх збройних сил і діяльності, зокрема шляхом вирішення конкретних проблем і питань, порушених у відповідності з главою III Віденського документа", - йдеться в комюніке.

Міністри країн "Великої сімки" висловили жаль, що Росія не представила предметної відповіді, і наголосили, що її відмова зустрітися з Україною повністю несумісна з буквою і духом Віденського документа.

"Вкрай важливо, щоб Москва наразі повністю вивела свої війська і зробила необхідні кроки для зниження напруженості", - зазначили глави МЗС.

Окрім того, вони висловили глибоке занепокоєння діями Росії щодо блокування доступу до частин Чорного моря, зокрема поблизу незаконно анексованого Криму і Керченської протоки, що перешкоджає доступу до портів України в Азовському морі.

"Ми схвалюємо стриману позицію України і дипломатичний підхід у цьому контексті. Ми наголошуємо на нашій незмінній підтримці зусиль Франції і Німеччини в межах "нормандського процесу" щодо забезпечення повного виконання Мінських домовленостей як дипломатичного шляху для політичного врегулювання конфлікту і встановлення міцного миру", - наголошується в комюніке.

Міністри схвалили роль ОБСЄ в Тристоронній контактній групі й з огляду на це закликали Росію і підтримувані нею збройні формування знову заявити про припинення вогню.

"Ми, як і раніше, повністю віддані здійсненню санкцій, нагадуючи, що тривалість міжнародних санкцій пов'язана, зокрема, з повним виконанням Росією своїх зобов'язань за Мінськими домовленостями і з поверненням Криму Україні. Ми беззастережно засуджуємо тимчасову окупацію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Ми принципово схвалюємо ініціативу України зі створення Міжнародної Кримської платформи. Ми засуджуємо порушення прав людини на півострові, особливо кримських татар", - зазначено в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА