10:43 18.05.2021

Кулеба: Ситуація з суддею Чаусом не має бути використана РФ для того, щоб посварити Україну з Молдовою

3 хв читати
Кулеба: Ситуація з суддею Чаусом не має бути використана РФ для того, щоб посварити Україну з Молдовою

Міністри закордонних справ України та Молдови Дмитро Кулеба та Ауреліу Чокой вважають, що ситуація з суддею Чаусом у жодному разі не має бути використана РФ, щоб посварити Україну з Молдовою.

"Ми вчора з молдавським колегою абсолютно були одностайні в тому, що ситуація з суддею Чаусом в жодному разі не має бути використана третьою стороною, а саме РФ, щоб посварити Україну з Молдовою і створити напругу в наших відносинах", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок.

Він зазначив, що візит глави МЗС Молдови до Києва збігся з оприлюдненням суддею Чаусом відеозапису.

"Знаєте, в кримінальних провадженнях є таке поняття "нововиявлені обставини" і цей відеозапис, безумовно, є нововиявленою обставиною, і вона потребує додаткового аналізу і змінює картинку того, про що останні тижні активно писали насамперед молдавські й значною мірою (можу абсолютно впевнено заявити) проросійські ЗМІ, нав'язуючи не трохи іншу картину реальності громадській думці", - зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, президент Молдови Мая Санду обурилася викраденням у Кишиневі невідомими скандально відомого судді з України Миколи Чауса. Міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войко заявив, що поліція вживає всіх заходів для розшуку і затримання причетних до викрадення українського судді.

Низка молдавських ЗМІ пишуть, що викраденого суддю Чауса відвезли до Румунії.

В українських ЗМІ з'явилися версії, що Чауса викрали співробітники ГУР, щоб дискредитувати свідка у справі "вагнергейт".

Парламент Молдови створив комісію з розслідування обставин можливого викрадення Чауса.

У свою чергу Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

У понеділок, 17 травня, в Telegram було оприлюднено відео, на якому Чаус заявляє, що він у безпеці і його ніхто не викрадав. За даними видання Newsmaker, прокуратура Молдови з боротьби з організованою злочинністю та особливих справ розпочала вивчення відеозапису.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками.

Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках.

Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку.

Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки.

У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі терміном від 8 до 12 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

Нетаньягу після ухвалення РБ ООН резолюції про припинення вогню в Газі скасував візит делегації Ізраїлю в США

Свириденко задекларувала 1,9 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА