12:10 18.05.2021

Глави МЗС країн Люблінського трикутника закликали міжнародну спільноту консолідувати зусилля для деокупації Криму

2 хв читати
Глави МЗС країн Люблінського трикутника закликали міжнародну спільноту консолідувати зусилля для деокупації Криму

Міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника - України, Литви та Польщі - у спільній заяві до 77-х роковин депортації кримських татар із Криму висловили співчуття кримськотатарському народу.

"18 травня - одна з найтрагічніших дат минулого століття. Депортація десятків тисяч кримських татар сталінським режимом поставила цей народ на межу повного знищення. Багато депортованих померли, усім було заборонено повертатися на батьківщину - до Криму, усі також були піддані спробам насильницької асиміляції до "нового радянського суспільства". На щастя - вони вистояли. Київ, Вільнюс і Варшава докладатимуть усіх зусиль для поширення історичних фактів та забезпечення їх належної міжнародної оцінки на сучасному етапі", - йдеться в заяві, оприлюдненій Міністерством закордонних справ України.

Міністри зазначили, що тимчасова окупація Росією Криму призвела до нових репресій проти кримськотатарського народу, який знову стикається з порушенням прав людини, переслідуваннями за переконання, релігію та незгоду з окупацією українського Криму, а також із забороною меджлісу кримськотатарського народу та іншими формами утисків і дискримінації.

"Ці дії Росії як країни-окупанта неприйнятні у сучасному світі, а тому вимагають адекватної реакції міжнародного співтовариства. Найефективнішою відповіддю стане деокупація Кримського півострова. Уряди наших держав, разом із нашими партнерами, продовжуватимуть працювати над відновленням поваги до міжнародного права та суверенного контролю України над Кримом. Безперечно, нашим активом у цій боротьбі є солідарність із кримськими татарами та єдність усього світу довкола нашої спільної мети", - заявили міністри.

Сторони висловили сподівання, що саміт міжнародної "Кримської платформи", який має відбутися в Києві 23 серпня 2021 року, відіграє важливу роль у консолідації зусиль щодо деокупації півострова. Зокрема, очікується розробка чіткого плану дій світової спільноти щодо наближення деокупації українського Криму та відновлення прав кримських татар.

"Ми переконані, що наші спільні зусилля та міжнародна солідарність сприятимуть звільненню Криму від російської окупації, а також відновленню прав і свобод кримськотатарського народу в українському Криму", - резюмується в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА