14:55 18.05.2021

Зеленський у вівторок внесе до ВР законопроект про корінні народи

2 хв читати
Зеленський у вівторок внесе до ВР законопроект про корінні народи

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що протягом дня внесе до Верховної Ради проект закону про корінні народи як невідкладний.

"Сьогодні я вношу на розгляд парламенту невідкладний законопроект про корінні народи. Упевнений, що в стислі терміни депутати розглянуть і закріплять статус корінних народів України, зокрема кримських татар, і нарешті зроблять те, що відкладали 30 років, вісім скликань Верховної Ради та всі попередні президенти", - йдеться у зверненні Зеленського з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, оприлюдненому на його офіційному сайті у вівторок.

Зеленський зазначив, що на сьогодні в Україні перебувають щонайменше 40 мільйонів кримських татар. "Як одна країна та одна сім'я ми говоримо сьогодні не "вони", а "ми". Ми не забудемо, як нас вигнали з власного дому й везли декілька тижнів за тисячі кілометрів від нього. Як ми змогли повернутися лише через 45 років. Як ми не впізнали рідний дім, де були стерті історичні назви та пам’ятки", - сказав він.

"І головне - ми не пробачимо, що 70 років потому ми були змушені знову залишити свій дім через російську анексію. А тих із нас, хто залишився, окупаційна влада переслідує, утискає та ув’язнює", - наголосив президент України.

Глава держави нагадав про те, що в пам'ять про мужність кримчан, які підтримали єдність України на багатотисячному мітингу в Сімферополі, був підписаний указ про створення Дня спротиву окупації Криму та Севастополя, а також заходи з деокупації та реінтеграції півострова, зокрема, Стратегію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року.

Крім того, для активного захисту прав кримчан з боку України та міжнародних партнерів України був створений формат Кримської платформи, перший саміт якої відбудеться 23 серпня поточного року.

За словами Зеленського, в Україні також створили та затвердили Стратегію деокупації та реінтеграції Криму та Севастополя, якою передбачено відновлення та забезпечення прав кримських татар як корінного народу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА