16:30 19.05.2021

Рейтинг кандидатів у мери Харкова очолює Терехов, на другому місці Добкін - опитування КМІС

3 хв читати
Рейтинг кандидатів у мери Харкова очолює Терехов, на другому місці Добкін - опитування КМІС

Серед жителів Харкова переважають позитивні оцінки ситуації в місті, найбільшу підтримку серед кандидатів у мери має секретар Харківської міськради Ігор Терехов, свідчать результати опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у Харкові з 7 до 16 травня 2021 року.

За даними дослідження, майже половина (48%) опитаних відповіли, що події розвиваються в правильному напрямі, приблизно третина (32,8%) дотримуються протилежної точки зору. При цьому майже кожен п'ятий респондент (19,3%) не зміг відповісти.

Відповідаючи на запитання, яка сфера має стати пріоритетною для нового складу міськради, респонденти могли вибрати декілька варіантів із запропонованого їм списку з 19 пунктів. Понад дві третини (68,3%) опитаних вибрали медицину.

До ТОП-5 пріоритетних напрямів увійшли також ремонт житлофонду (54,1%), внутрішньоквартальні дороги (49,6%), соцзахист населення (45,4%), а також двори та прибудинкові території (41,5%).

Респондентам також пропонували відповісти на запитання, за кого б із запропонованого списку можливих кандидатів вони проголосували, якби вибори міського голови Харкова відбулися наступної неділі. При цьому спочатку людям показували список лише з іменами потенційних кандидатів, а потім - той самий перелік, але із зазначенням суб'єктів висування. В обох випадках кожен десятий (10,3% і 10,4% відповідно) заявив, що не пішов би на вибори. Трохи більше опитаних (11,1% і 11,0% відповідно) не визначилися з відповіддю.

Якщо не зазначати суб'єкт висування, серед запропонованого переліку кандидатів найбільшу підтримку має секретар Харківської міськради Ігор Терехов - за нього проголосували б 27,6% серед усіх респондентів або 36,5% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором.

На другому місці - Михайло Добкін (міський голова Харкова у 2006-2010 роках). Його готові підтримати 16,3% серед усіх респондентів і 21,5% серед тих, хто визначився з вибором. Далі йдуть нардепи Юлія Світлична (відповідно, 11,5% і 15,2%), Євген Мураєв (8,9% і 11,7%) і Олександр Фельдман (5,3% і 6,9%). Інші кандидати мають низьку підтримку.

За Терехова як висуванця "Блоку Кернеса - Успішний Харків" готові проголосувати трохи більше (29% від усіх респондентів і 38,2% від тих, хто визначився з вибором). Зазначення як суб'єкта висування Добкіна партії "Християнські соціалісти" практично не вплинуло на його підтримку - в цьому випадку за нього готові голосувати 16,4% від усіх опитаних і 21,6% від тих, хто визначився з вибором.

При відповіді на запитання за кого з кандидатів ви не проголосували б за жодних умов, респонденти могли вибрати декілька варіантів відповіді. Понад чверть (27,4%) назвали Добкіна, трохи менше (22,4%) - Фельдмана. Антирейтинг інших потенційних кандидатів нижче 17,5%.

Найбільше респондентів (42,3%) вважають, що якби вибори міського голови відбувалися зараз, переміг би Терехов. Ще 17% вірять в перемогу Добкіна. У можливість перемоги будь-кого з інших кандидатів вірять ще менше респондентів.

Якби вибори до Харківської міської ради відбувалися зараз, понад третина респондентів (35,3%) проголосували б за "Блок Кернеса - Успішний Харків". Із тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором, його готові підтримати - 45%.

Далі слідує "ОПЗЖ" (12,6% всіх респондентів і 16,1% із тих, хто визначився). Також до міської ради потрапили б "Блок Світличної "Разом!" (8,5% і 10,8% відповідно)," Слуга народу "(6,3% і 8%), "Партія Шарія" (5,5% та 7%), "Євросолідарність" (4% і 5,1%). Інші партії зі списку, запропонованого респондентам, мають нижчу підтримку. На вибори не пішли б 6,9% опитаних, майже вдвічі більше тих, хто не зміг відповісти (13,4%).

Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю з використанням планшета (computer-assisted personal interviews, CAPI). Було опитано 800 респондентів, які проживають та зареєстровані в Харкові, за стратифікованою за районами триступінчастою стохастичною вибіркою із квотним відбором на останньому ступені, яка є репрезентативною для населення міста віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,5% для показників близьких до 50%, 3,1% - для показників близьких до 25%, 2,1% - для показників близьких до 10%, 1,6% - для показників близьких до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА