11:50 26.05.2021

Білоруська опозиція заявила про підготовку нової активної фази протестів

2 хв читати

Офіс екс-кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської, координаційна рада, народне антикризове управління, штаб екс-претендента на пост президента Валерія Цепкала та інші представники білоруської опозиції заявили про підготовку до нової активної фази протестів.

"Ми самі, білоруси, маємо зробити все можливе, щоб звільнити політичних в'язнів, припинити насильство і провести чесні вибори. Ми маємо діяти - вікно можливостей відкрите. Чекати більше нічого - терор треба зупинити раз і назавжди. Ми починаємо готуватися до нової активної фази протесту", - йдеться в оприлюдненому в середу повідомленні Telegram-каналу Тихановської.

Як зазначили автори, опозиція єдина "в оцінці того, що в результаті бездумних дій нелегітимного режиму Білорусь перетворилася на "чорну пляму" на світовій мапі". "Режим на межі тотальної ізоляції - як ніколи раніше. ЄС, США, Велика Британія, Японія, Канада та інші країни вже діють і роблять усе можливе, щоб допомогти нам, білорусам", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією, опозиція зібралася на екстрену зустріч демократичних сил, де обговорила посилення міжнародного тиску і конкретні заходи у відповідь на дії Лукашенка, контакт із чиновниками всередині Білорусі, "нарощування структури партизанського руху всередині Білорусі", проект амністії та реабілітації учасників протестів.

23 травня літак авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська. Літак посадили під приводом сигналу про мінування, яке згодом не підтвердилося. Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29. На борту літака перебував редактор внесеного до списку екстремістських Telegram-каналу "Білорусь головного мозку", колишній редактор визнаного в Білорусі екстремістським Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримала білоруська влада. У відповідь багато європейських перевізників прийняли рішення не використовувати повітряний простір Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА