13:55 27.05.2021

ТСК ВР із розслідування дій посадових осіб проти суверенітету України у липні займеться "справою вагнерівців" - Безугла

2 хв читати
ТСК ВР із розслідування дій посадових осіб проти суверенітету України у липні займеться "справою вагнерівців" - Безугла

 "Справа вагнерівців" стане першим питанням у полі зору тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування дій посадових осіб проти суверенітету України, заявила її голова, заступник голови парламентського комітету з нацоборони Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

"Про роботу ТСК парламенту з розслідування дій посадових осіб проти суверенітету України: червень - запуск: додавання членів до комісії, організація роботи; липень - розглядаємо перше питання ("вагнерівці"), формуємо перелік таких питань", - повідомила Безугла у четвер у Facebook.

Народний депутат пообіцяла, що перші результати роботи ТСК будуть вже наприкінці липня.

Вона також розповіла, що засідання комісії будуть "закритими", але після них плануються брифінги членів ТСК.

Верховна Рада 19 травня створила ТСК із розслідування можливих злочинів представників державної влади, що сприяли порушенню державного суверенітету й територіальної цілісності України.

Як повідомлялося, 29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ять громадян України, було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Однак 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів повинен був імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та голові Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок витоку інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої вони були затримані у Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи та затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У СБУ також спростували свою причетність до історії.

Пізніше лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014-2019 рр.) Петро Порошенко заявив, що санкціонував проведення операції українських спецслужб із затримання бійців так званої приватної військової компанії "Вагнера" під час перебування верховним головнокомандувачем у 2018 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА