17:31 27.05.2021

Зеленський і президент Єврокомісії обговорили активізацію зусиль із постачання в Україну вакцин від COVID-19 та співпрацю у форматі "Кримської платформи"

2 хв читати
Зеленський і президент Єврокомісії обговорили активізацію зусиль із постачання в Україну вакцин від COVID-19 та співпрацю у форматі "Кримської платформи"

Президент України Володимир Зеленський і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час телефонної розмови обговорили активізацію зусиль із постачання в Україну необхідної кількості вакцин від COVID-19, ситуацію на Донбасі, а також співпрацю у форматі "Кримської платформи".

Як повідомляє прес-служба глави Української держави, президенти домовилися про необхідність активізувати зусилля щодо надання Україні необхідної кількості вакцин, обговорили перспективи створення в ЄС механізму розподілу вакцин та позитивно оцінили роль програми COVAX.

Лідери також домовилися продовжувати співпрацю з метою забезпечення взаємного визнання цифрових сертифікатів для відновлення непріоритетних подорожей громадян України та ЄС.

Також Зеленський і президент Єврокомісії обмінялися думками щодо ситуації на сході України та підтвердили прихильність повному виконанню Мінських домовленостей та "нормандському формату", а також підтримку з боку ЄС незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

"Євросоюз залишається повністю відданим своїй політиці невизнання незаконної анексії Криму та міста Севастополя РФ. Лідери обговорили початок роботи "Кримської платформи" і домовилися про співпрацю в цьому форматі. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала особисту ініціативу Володимира Зеленського щодо започаткування цього важливого міжнародного формату з метою деокупації Кримського півострова та захисту прав людей, які там проживають", - йдеться в повідомленні.

Співрозмовники відзначили спільні зобов'язання щодо зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції між Україною та ЄС, а також вітали зусилля України з реалізації її європейських прагнень, зокрема шляхом співпраці з метою зміцнення верховенства права і реформ.

Наголошується, що сторони відзначили прогрес в імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також висловили сподівання щодо початку консультацій з питань перегляду торговельної лібералізації в межах поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) та перегляду досягнення цілей Угоди про асоціацію.

Крім того, було відзначено прогрес, досягнутий у контексті виконання умов другого траншу макрофінансової допомоги.

Співрозмовники підтвердили готовність якнайшвидше завершити технічні процедури з метою підписання Угоди про спільний авіаційний простір, оцінили співпрацю з підготовки Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA) і погодилися розпочати здійснення оцінки на місці, щойно дозволить епідемічна ситуація.

"Сторони також обговорили зацікавленість України у залученні до реалізації Європейського зеленого курсу та допомогу ЄС у цьому. Президенти домовилися активізувати співпрацю з метою підтримки економічного відновлення та інвестицій", - підсумували в Офісі президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА