09:37 31.05.2021

США відновлять санкції проти низки білоруських підприємств у зв'язку з інцидентом із літаком Ryanair

2 хв читати
США відновлять санкції проти низки білоруських підприємств у зв'язку з інцидентом із літаком Ryanair

США впровадять санкції проти дев'яти підприємств Білорусі, Вашингтон у координації з ЄС та іншими партнерами також розроблять цільові санкції стосовно представників влади цієї країни, заявила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

"3 червня 2021 року Сполучені Штати знову впровадять повні блокувальні санкції стосовно дев'яти білоруських державних підприємств, що раніше отримали пільги за низкою генеральних ліцензій Міністерства фінансів", - зазначила Псакі, слова якої наводяться в повідомленні на сайті Білого дому.

"У результаті цього заходу громадянам США буде заборонено брати участь в операціях із цими організаціями, їхнім майном або їхніми інтересами у власності", - пояснила вона.

Водночас, як повідомлялося, у квітні Мінфін і Держдепартамент США вже оголошували про відновлення санкційного режиму стосовно дев'яти державних підприємств Білорусі.

До чорного списку Управління з контролю над іноземними активами (OFAC) повертаються "Білнафтохім", "Нафтан", "Гродно азот", "Гродно хімволокно", "Лакофарба" і "Полоцьк скловолокно".

OFAC повідомив, що ліцензія, яка скасувала санкції проти цих підприємств у 2006 році, анулюється, американські юридичні й фізичні особи мають за 45 днів згорнути всі операції з цими білоруськими контрагентами.

Як повідомила Псакі, США також приєдналися до засудження дій Білорусі міжнародними організаціями на тлі "наростання хвилі репресій режиму Лукашенка проти прагнень білоруського народу до демократії та прав людини".

У зв'язку з цим Сполучені Штати "в координації з ЄС та іншими партнерами й союзниками" розробляють цільові санкції проти "ключових членів режиму Лукашенка, пов'язаних із порушеннями прав людини та корупцією, фальсифікацією виборів 2020 року й подіями 23 травня".

Вона зазначила, що Міністерство фінансів готує для президента новий виконавчий указ, "який надасть Сполученим Штатам розширені повноваження для впровадження санкцій стосовно членів режиму Лукашенка. З цього питання американський Мін'юст і ФБР "тісно співпрацюють із європейськими колегами".

Окрім цього, зазначила прес-секретар, Держдеп випустив попередження про небажаність відвідування Білорусі громадянами США, Федеральне управління цивільної авіації поширило повідомлення, яке застерігає американських повітряних перевізників про необхідність проявляти надзвичайну обережність під час польотів у повітряному просторі Білорусі, буде призупинено Угоду про повітряне сполучення між США і цією республікою.

За її словами, ці заходи вживаються для того, щоб "притягнути режим до відповідальності за свої дії та продемонструвати нашу прихильність сподіванням народу Білорусі".

"Ми закликаємо Лукашенка провести міжнародне розслідування подій 23 травня, негайно звільнити всіх політичних в'язнів і вступити в усеосяжний і справжній політичний діалог із лідерами демократичної опозиції та груп громадянського суспільства, який сприятиме проведенню вільних і справедливих президентських виборів під егідою і спостереженням ОБСЄ", - наголосила Псакі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА