17:33 03.06.2021

ЄС закликав РФ негайно припинити розпалювання конфлікту на Донбасі й запевнив у непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності України

3 хв читати
ЄС закликав РФ негайно припинити розпалювання конфлікту на Донбасі й запевнив у непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності України

У зв'язку з проведенням 2 червня Російською Федерацією неформальної зустрічі за "формулою Арріа" в ООН Євросоюз висловив жаль через цю "умисну спробу відвернути увагу міжнародної спільноти від дестабілізувальних зусиль Росії, які тривають з 2014 року".

"Російська Федерація відповіла на обґрунтовані прагнення українського народу неприйнятними актами збройної агресії, які продовжують підривати суверенітет України та її територіальну цілісність. ЄС не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також продовжить посилювати тверду політику невизнання щодо цього порушення міжнародного права", - йдеться в заяві ЄС для преси стосовно зустрічі за "формулою Арріа", організованої РФ щодо "обставин Майдану та їхніх наслідків на Донбасі".

ЄС зазначив, що РФ провела цю зустріч, щоб укотре поширити неправдивий наратив про Україну та події, що сталися в 2014 році.

У ЄС зазначили, що відколи сім років тому Росія спровокувала конфлікт, ситуація з безпекою на сході України негативно позначається на українському цивільному населенні, що живе в Донецькій і Луганській областях обабіч лінії розмежування.

Зокрема, в заяві наголошується, що понад 13 тис. людей було вбито під час збройного конфлікту на Донбасі, більше ніж 30 тис. дістали поранень, 3,4 млн людей продовжують потребувати гуманітарної допомоги, понад 1,5 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами.

"Незважаючи на зусилля "нормандського формату", ОБСЄ, Тристоронньої контактної групи, а також Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, ми спостерігаємо мало ознак прогресу. Нещодавнє безпрецедентне нарощування російських військових сил у Криму й уздовж кордонів з Україною, що сталося у квітні без належного повідомлення і супроводжувалося агресивною риторикою керівництва Росії, суперечить міжнародним зобов'язанням Росії, що передбачені, зокрема, у Віденському документі, посилює напруженість і підриває ситуацію з безпекою", - зазначили в Євросоюзі.

Євросоюз знову наголосив, що внаслідок конфлікту загинули громадяни ЄС, коли був збитий рейс MH17. ЄС нагадав про резолюцію Ради безпеки ООН 2166, яка передбачає, що відповідальні за збиття MH17 мають бути притягнуті до відповідальності та постати перед судом.

"Російські укази, що дозволяють спрощену процедуру видачі паспортів РФ українським громадянам, суперечать духу і цілям Мінських домовленостей і є ще однією атакою Росії на суверенітет України. Тривале закриття чотирьох із п'яти наявних, а також нових пунктів в'їзду-виїзду на лінії розмежування призводить до поглиблення розбіжностей між українцями, котрі живуть на підконтрольній і на не підконтрольній Україні територіях. Ми очікуємо, що всі сторони утримуватимуться від дій, які суперечать Мінським домовленостям. Росія повинна не перешкоджати повній реінтеграції неконтрольованих українською владою територій", - зазначили в ЄС.

У заяві наголошується, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці суверенітету, територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Ми вкотре закликаємо РФ негайно припинити розпалювання конфлікту, яке вона чинить через надання фінансової та військової допомоги збройним формуванням, котрі вона підтримує. Ми закликаємо всі сторони конструктивно працювати в рамках "нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи, щоб забезпечити повне виконання Мінських домовленостей і мирно врегулювати конфлікт", - заявили в ЄС.

Заяву оголошено від імені Європейського Союзу і країн-членів. Держави-кандидати Північна Македонія, Чорногорія і Албанія, країни Європейської асоціації вільної торгівлі, серед яких Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, члени Європейської економічної зони, а також Молдова, Україна та Грузія приєдналися до цієї заяви.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА