07:39 09.06.2021

Конструктивна дипломатія України в 2019 році під час виборів у США вплинула на тональність і зміст сучасного діалогу з Вашингтоном

3 хв читати
Конструктивна дипломатія України в 2019 році під час виборів у США вплинула на тональність і зміст сучасного діалогу з Вашингтоном

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що конструктивна дипломатія України під час виборів президента США в 2019 році позитивно вплинула на сучасний діалог Києва і Вашингтона.

"Вчора президент України говорить з президентом США і вони домовляються про зустріч у Вашингтоні. А сьогодні чергова порція плівок Джуліані знову розбурхує уяву читачів про начебто роль України в спробах колишнього президента Трампа "наздогнати" нинішнього президента Байдена у 2019 році. І сьогодні ж я в Берліні говорю про Північний потік-2, в питанні якого у нас, на жаль, є розбіжності як з Адміністрацією США, так і з урядом Німеччини, але побити горщики з ними не піде нам на користь", - написав він на своїй сторінці в Facebook у вівторок ввечері.

Кулеба наголосив, що дипломатія - річ нелінійна. "Маневри в ній є річчю необхідною, якщо допомагають досягти кінцевої мети - захистити національні інтереси", - написав глава зовнішньополітичного відомства України.

Він нагадав, що в 2019 році Україна постала перед серйозним викликом, коли її "інтенсивно намагалися втягнути у внутрішню політику США". "Наш національний інтерес тоді полягав в тому, щоб зберегти двопартійну підтримку в США, не дати звинуватити Україну у "підіграванні" тій чи іншій стороні — і водночас не зіпсувати відносини з тодішньою адміністрацією США", - зазначив Кулеба.

На його думку, це була дипломатія "в умовах ідеального шторму". Глава МЗС вважає, що не дивлячись на величезні загрози, Україні вдалося з ним впоратися і пройти цей період гідно. Він також наголосив, що розмова керівника Офісу президента Андрія Єрмака була частиною складної дипломатичної гри. "Він усе правильно зробив, нормально втримав розмову в межах конструктивної дипломатії, хоча на нього тиснув Джуліані з його неперевіреними даними і чіткою метою втягнути Україну у внутрішню політику США", - наголосив Кулеба.

"Нехай роль Руді Джуліані оцінює американський Facebook і правосуддя. Ми свій тест тоді склали, тому що ані президент Зеленський, ані Андрій Єрмак, як безпосередній співрозмовник Джуліані, не дозволили втягнути нашу державу у внтутрішньоамериканські розборки і при цьому не побили горщики з тодішньою адміністрацією", - написав він.

Кулеба вважає, що публічний простір влаштований інакше ніж дипломатія і тому тепер його розриває від конспірологічних пояснень "злитої розмови". На його думку пояснення знову ж одне - "в дипломатії для перемоги маневр є не менш важливим ніж у військовій справі".

"І у 2019 році саме ці маневри дозволили нам уникнути наслідків, з якими нашій країні було б дуже важко впоратися. І зовсім іншою була б зараз тональність та зміст нашого діалогу з США. А може його б і взагалі не було", - підсумував Кулеба.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА