17:05 25.06.2021

США та ФРН розглядають можливі кроки щодо запобігання використанню "Північного потоку-2" з метою шантажу - Блінкен

3 хв читати
США та ФРН розглядають можливі кроки щодо запобігання використанню "Північного потоку-2" з метою шантажу - Блінкен

Вашингтон обговорює з Німеччиною заходи, за допомогою яких можливо запобігти використанню газопроводу "Північний потік-2" з метою примусу або шантажу, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю виданню "Шпігель".

"На сьогодні ми ведемо дуже активні обговорення з урядом Німеччини, розглядаємо можливі кроки, дії, заходи, які ми можемо здійснити, щоб переконатися в тому, що газопровід не використовують у негативних цілях, наприклад, як засіб примусу або шантажу", - наводить Держдеп уривки з інтерв'ю Блінкена.

Крім того, за словами Блінкена, Вашингтон і Берлін розглядають дії щодо забезпечення "економічного та стратегічного захисту таких країн, як Україна".

Держсекретар США очікує, що США та ФРН "узгодять важливі заходи, які, знову-таки, зможуть пом'якшити будь-яку шкоду", яку може завдати газопровід. При цьому він допустив можливість скасування санкцій проти "Північного потоку-2".

"Важливо показати конкретними діями..., що ми можемо запобігти або знизити збиток, який може завдати трубопровід", - сказав Блінкен.

За словами держсекретаря США, коли в Білий дім прийшла нинішня адміністрація, будівництво газопроводу "Північний потік-2" вже було завершено більше ніж на 90%. Тому перед Вашингтоном стоїть питання не зупинки проекту, а про те, які дії можна здійснити щодо пом'якшення потенційного збитку.

"Так, президент Байден говорив, що газопровід - погана ідея, що він, ймовірно, стане засобом російського економічного та стратегічного примусу, засобом, який можуть використовувати не лише проти України, а й проти Європи загалом в міру того, як збільшуватиметься її залежність від російського газу", - нагадав Блінкен.

"Але перед нами стоїть питання щодо того, що ми справді можемо зробити, щоб пом'якшити або запобігти збитку, який може завдати газопровід, якщо президент Путін і Росія використовуватимуть його неправильним чином. Це те, про що ми як раз ведемо розмову з Німеччиною", - пояснив глава Держдепу США.

У травні Держдеп передав до Конгресу звіт про санкції, пов'язані з "Північним потоком-2". Такі звіти адміністрація США, згідно із законом, має передавати конгресменам кожні три місяці. Згідно з документом, на компанію-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG санкції не поширюються, оскільки в адміністрації вирішили, що такі обмежувальні заходи суперечать національним інтересам США. Використане Держдепом формулювання за визначенням означає, що Вашингтон залишає за собою право, якщо це буде потрібно, впровадити санкції проти цієї компанії.

Раніше у червні газета The Washington Post із посиланням на обізнані джерела повідомила, що Держдеп на чолі з Блінкеном, його першим заступником Венді Шерман та заступником із політичних справ Вікторією Нуланд рекомендували впровадити низку санкцій, спрямованих на блокування трубопроводу без будь-яких винятків для компанії або виконавчого директора.

Президент США Джо Байден, якого підтримали представники вищого ешелону в Раді національної безпеки США, не погодився з цим. У Білому домі вважають, що цей крок призведе до загострення відносин із ключовим союзником США - Німеччиною.

Оскільки трубопровід був завершений більше ніж на 90%, чиновники Білого дому розглядали цей проект як доконаний факт, який не вартий того, щоб наражати на небезпеку відносини між Вашингтоном та Берліном, зазначили співрозмовники видання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА