10:30 12.07.2021

Литва запропонує ЄС запровадити нові санкції проти Білорусі через кризу з мігрантами

3 хв читати
Литва запропонує ЄС запровадити нові санкції проти Білорусі через кризу з мігрантами

Литовський міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс у понеділок у Брюсселі обговорить із колегами з Євросоюзу пропозицію запровадити нові санкції проти Білорусі, повідомляє BNS.

Із цією пропозицією міністр виступає через вплив Мінська на кризу з мігрантами в Литві.

Напередодні засідання міністр заявив BNS, що ЄС має стримувати авторитарні режими від використання людей як політичного шантажу стосовно всього Євросоюзу.

Свою пропозицію 11 липня він обговорив на неформальній зустрічі з главами МЗС країн Балтії та Північної Європи.

Литва пропонує ЄС запровадити нові санкції після нещодавно запроваджених секторальних санкцій проти Мінська. Той пакет санкцій було затверджено в червні у зв'язку з примусовою посадкою в білоруській столиці літака авіакомпанії Ryanair й арештом опозиційного блогера Романа Протасевича і його подруги Софії Сапеги, що летіли в ньому. ЄС також запровадив персональні санкції, реагуючи на заходи білоруської влади проти опозиції після минулорічних президентських виборів.

З погіршенням відносин із Білоруссю через цю країну розпочався наплив у Литву нелегальних мігрантів. Загалом на кордоні з Білоруссю від початку цього року литовські посадовці затримали 1,634 тис. мігрантів - у 20 разів більше, ніж за весь минулий рік. Більшість із них – із країн Близького Сходу та Африки.

У понеділок також заплановано позачергове засідання комітетів у закордонних справах та зі свобод громадян, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту на тему напливу мігрантів.

У засіданні візьме участь єврокомісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон, виконавчий директор Європейського агентства охорони кордонів і берегової охорони Frontex Фабріс Лежері, глава МВС Литви Агне Білотайте, представник Європейської служби із зовнішніх справ Лукас Девіньє.

"Це гібридна атака Лукашенка за посередництва Кремля, не лише проти Литви, а й проти ЄС. Під час атак на суверенітет сусідньої країни через кордон, немов якимись бомбами. Потрібні термінові й адекватні кроки ЄС, оскільки це не натуральний прояв міграції", - заявляє європарламентар Раса Юкнявічене, яка ініціювала розгляд цього питання в Європарламенті.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС, США не визнають законно обраним, раніше заявив, що влада республіки не стримуватиме нелегальних мігрантів, які через Білорусь їдуть до Європи.

"Але якщо хтось думає, що ми зараз закриємо кордон із Польщею, Литвою, Латвією та Україною і перетворимося на відстійник втікачів з Афганістану, Ірану, Іраку, Лівії, Сирії, Тунісу, то він просто помиляється, як мінімум. Ми ніколи не будемо нікого тримати: вони ж не до нас йдуть. Вони йдуть в освічену, теплу, затишну Європу", - зазначав Лукашенко.

Крім того, він говорив, що в Білорусі через санкції ЄС немає ні грошей, ні сил на те, щоб стримувати незаконних мігрантів на кордоні.

Наприкінці травня Лукашенко після гострої міжнародної реакції на інцидент із літаком Ryanair заявив, що тепер західні країни самостійно здійснюватимуть контроль за наркотрафіком і нелегальною міграцією на кордоні з Білоруссю. "Ми зупиняли наркотики і мігрантів - тепер самі їх їстимете і ловитимете", - сказав Лукашенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА