14:14 13.07.2021

Україні потрібні гарантії на 10-15 років стабільного газопостачання у разі запуску "Північного потоку-2" - Зеленський

2 хв читати
Україні потрібні гарантії на 10-15 років стабільного газопостачання у разі запуску "Північного потоку-2" - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Україна потребує гарантій стабільного газопостачання у разі запуску газопроводу "Північний потік-2" через дно Балтійського моря.

"Для нас це не просто слова - енергетична безпека. Ми отримуємо за транзит два мільярди доларів щорічно. Якщо ми говоримо про "Зелений курс" України, куди ми йдемо - це про зменшення видобутку й користування газом, зменшення теплової генерації. Де ми беремо на все це гроші? Два мільярди - а частину цих грошей ми витрачаємо і на інфраструктуру, і на нашу армію, і на зміну енергетичної інфраструктури України. Звідки брати ці гроші?" - заявив Зеленський під час спілкування з журналістами на всеукраїнському форумі "Україна 30. Гуманітарна політика" у вівторок.

Він додав, що Україні потрібно "орієнтовно 10-15 років гарантій забезпеченості стабільним газопостачанням для населення, оскільки обсягів видобутку українського газу недостатньо".

За словами глави Української держави, "важлива й ціна на газ". "Ми маємо річний пакет, він менше ніж 8 грн для людей. А що буде, якщо не буде транзиту газу або буде можливість отримувати газ із Європи - то за якою ціною? Хто компенсуватиме це?" - сказав Зеленський.

Глава Української держави також розповів про розбіжності в поглядах на реалізацію проекту газопроводу "Північний потік-2" із канцлером Німеччини Ангелою Меркель, з якою він раніше в понеділок провів переговори.

"Так, у нас різні погляди щодо "Північного потоку", проте я вважаю, що ми навели багато аргументів ... Буде зустріч канцлера з президентом (США Джозефом) Байденом, і там обговорюватимуть, що несе "Північний потік-2", що він принесе Європі і що він принесе окремо Україні, і як гарантувати енергетичну безпеку України, і щоб ми не втрачали від цього "потоку", якщо його буде добудовано та введено в експлуатацію", - розповів Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА