15:08 13.07.2021

Про результати переговорів Зеленського та Меркель можна буде судити через декілька місяців - заступник голови фракції "Батьківщина" Соболєв

2 хв читати
Про результати переговорів Зеленського та Меркель можна буде судити через декілька місяців - заступник голови фракції "Батьківщина" Соболєв

Про результати переговорів президента України Володимира Зеленського і канцлера Німеччини Ангели Меркель можна буде судити через декілька місяців – з того, чи запустять "Північний потік-2", вважає заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Переговори в Німеччині ми оцінимо за кількома ключовими сигналами. Перший сигнал - чи справді ми побачимо через три місяці запуск "Північного потоку-2". Якщо "Північний потік-2" запустять, то я вважаю, переговори в Німеччині провалилися", - сказав Соболєв у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок у Києві.

За словами народного депутата, другий сигнал - чи здійснюватиметься транзит газу через Україну після запуску "Північного потоку-2" і яка буде ціна цього транзиту.

"Якщо буде визначено чіткі параметри, що на сьогодні йде транзитом через Україну - і це не на рік, не до кінця року... а принаймні такий контракт, як підписувала Тимошенко (лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко - ІФ) на десять років, який усі ганьбили, а тепер з'ясовується, що це $30 млрд, які ми отримували - по 3 млрд щорічно. І десять років Росія намагалася розірвати цей газотранзитний контракт і не змогла. Якби такий контракт був підписаний, я був би тільки за", - зазначив народний депутат.

Соболєв також вважає важливим прив'язати ціну транзиту до ціни на газ.

"Завжди у нас була прив'язана ціна транзиту до ціни газу. І це завжди рятувало нашу ситуацію, ще з першого контракту, який було підписано за президента Кучми, який потім, на жаль, був зламаний під одну структуру - "РосУкрЕнерго", - нагадав він.

"Тому ми, фракція "Батьківщина", оцінюватимемо (переговори - ІФ) за ключовими параметрами. Так, ми розуміємо, що Зеленський не бог, він не може змінити ситуацію світову, але він може залучити, зокрема і світових лідерів, до того, щоб зупинити авантюрні проекти, які садять на "газову голку" фактично всю Європу і всю європейську громадськість. Коли Україну перетворюють на ізгоя разом із Польщею та іншими країнами-транзитерами. З України, яка завжди забезпечувала Європу газом, фактично роблять другорядну країну. І ви знаєте, навіть у найважчі часи, коли Росія відключала газ, ми виконували свої зобов'язання", - сказав Соболєв.

Заступник голови фракції наголосив, що ключовим залишається питання, що далі відбуватиметься з "нормандським форматом".

"Я переконаний, що там потрібна відкрита розмова - чи готова Німеччина сприйняти Сполучені Штати Америки як одну зі сторін переговірників... і тому це теж відповідь на запитання, чи буде за результатами цих переговорів сказано: так, США стають стороною переговорів, тому що вони, а не Німеччина, гарантували нам безпеку, недоторканність наших кордонів", - зазначив нардеп.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА