13:32 16.07.2021

"Євросолідарність" вимагає створення окремої ТСК у справі "вагнерівців" - Порошенко

4 хв читати
"Євросолідарність" вимагає створення окремої ТСК у справі "вагнерівців" - Порошенко

Фракція "Європейська солідарність" збирає підписи за проведення позачергового засідання парламенту для голосування за проект постанови щодо утворення тимчасової слідчої комісії у справі про зрив спецоперації із затримання "вагнерівців".

Як повідомляє прес-служба політсили в п'ятницю, про це на брифінгу заявив п'ятий президент України, лідер "Євросолідарності" Петро Порошенко.

За його словами, комісія, яку вже було створено для розслідування злочинів проти суверенітету України, вчинених представниками органів держвлади, є "димовою завісою" для приховування злочину у вищих владних кабінетах.

"Майже рік Зеленський, керівник його Офісу Єрмак брехали українцям, брехали всьому світові про те, що цієї операції не було. Їхнє брехливе заперечення змусило мене розкрити частину деталей цієї інформації про те, що в грудні 2018 року я як президент і верховний головнокомандувач санкціонував для Міноборони і Головного управління розвідки Міноборони проведення цієї операції. Після того, як мені на стіл лягли дані щодо діяльності сумнозвісної групи Вагнера у всьому світі", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що "вагнерівці" є "вбивцями, які вбивають людей і дестабілізують владу в усьому світі".

"Інформація стосувалася Сирії, Ємену, африканських країн. Я санкціонував проведення спецоперації, у тому числі й передачі частини нетаємних деталей цієї інформації нашим партнерам", - зазначив п'ятий президент.

Він наголосив, що під тиском з боку журналістів, активістів та опозиції Зеленський таки визнав існування спецоперації.

"Ми рік вимагали створення тимчасової слідчої комісії, яка в першу чергу мала б допитати Зеленського. Але у нас представники його фракції з жахом в очах категорично відмовляються це робити. Йдеться не про притягнення до відповідальності - йдеться лише про отримання достовірної інформації. Але вони навіть не мають уявлення, як вони допитають Єрмака, Баканова, Кондратюка та інших осіб, які мали безпосереднє відношення до реалізації цього ганебного для України сценарію", - заявив нардеп.

Він нагадав, що нардепи від "Євросолідарності", "Голосу" та "Батьківщини" відкликали своїх представників з уже створеної ТСК, оскільки вона не розслідує зрив спецоперації щодо "вагнерівців".

"Відповідно до закону про ТСК єдиним, для чого створюється комісія, є підготовка звіту виключно щодо предмета діяльності комісії, який визначила Верховна Рада. Як ви бачите, питання ПВК "Вагнера" в завданнях розслідування комісії немає. А отже, і допитувати свідків вони мають лише з питань розслідування, які визначила Верховна Рада... Мети встановити істину в комісії немає", - наголосив Порошенко.

Він додав, що "Євросолідарність" прийняла рішення отримати підписні листи в секретаріаті Верховної Ради для того, щоб зібрати підписи на позачергове засідання.

"Чому це так важливо? Тому що мова йде про імідж нашої держави... Наше завдання - отримати підписні листи. Або змінити предмет розслідування комісії, або створити нову комісію. Наше завдання - притягти до відповідальності "кротів" і злочинців, які руйнують національну безпеку України. Як буде створено цю комісію, ми готові взяти в ній участь", - резюмував п'ятий президент.

Як повідомлялося, в червні президент України Володимир Зеленський відкинув причетність глави Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

Він зазначив, що востаннє спілкувався з Олександром Лукашенком, обговорюючи питання затриманих "вагнерівців". "Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", - сказав президент.

Глава держави додав, що Лукашенко сказав йому, що "не підведе" і "розбереться". "Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. Але потім сталося те, що сталося, і це була остання наша розмова", - зазначив Зеленський.

29 липня 2020 року поблизу Мінська було затримано 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера": вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА