18:24 19.07.2021

Зеленський: Нам незрозуміла доцільність "Східного партнерства" без політичного наповнення

2 хв читати
Зеленський: Нам незрозуміла доцільність "Східного партнерства" без політичного наповнення

(оновлена)

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що очікує від наступного саміту "Східного партнерства" політичного наповнення і геополітичного бачення майбутнього цієї ініціативи, інакше такий саміт не є предметним.

"У грудні має відбутися черговий саміт "Східного партнерства". Це дуже важливо, але відсутність із боку Європейського Союзу стратегічного бачення цілей "Східного партнерства" робить цей формат не таким предметним, напівживим. Нам не потрібен саміт заради саміту. У нас гинуть люди, у нас війна. Нам потрібне політичне наповнення і геополітичне бачення майбутнього цієї ініціативи. І нам, чесно кажучи, незрозуміла доцільність цього загалом", - заявив Зеленський, виступаючи на Батумський міжнародній конференції в понеділок.

За словами президента України, "наступний саміт має показати чітке бачення відносин із найближчими партнерами з боку Європейського Союзу".

"Ми підтримуватимемо цю ініціативу рівно настільки, наскільки вона сприятиме реалізації наших європейських прагнень", - додав він.

У свою чергу президент Європейської ради Шарль Мішель зазначив, що "Східне партнерство" є прекрасним прикладом співпраці для подолання викликів, зокрема в боротьбі з пандемією, підтримці економічного відновлення".

Він також зазначив, що Євросоюз запропонував великий пакет інвестицій для партнерів, які планується спрямувати на оновлення дорожньої інфраструктури. За його словами, йдеться і про цифрову трансформацію в країнах-партнерах ЄС.

Як повідомлялося, на початку лютого поточного року глави МЗС України, Грузії та Молдови надіслали спільний лист високому представнику ЄС - віце-президенту Європейської Комісії Жозепу Боррелю, комісару ЄС з питань сусідства та розширення Оліверу Варгеї і главам МЗС країн-членів ЄС. У ньому зазначалося, що "Східне партнерство" має належним чином враховувати європейські прагнення України, Грузії та Молдови і впровадити амбітний підхід для поглиблення їх інтеграції з ЄС

"Відкриття нових горизонтів співпраці для найбільш зацікавлених та відданих європейському вектору розвитку держав-партнерів сприятиме їх тіснішому політичному, економічному та секторальному зближенню з ЄС. Адаптація "Східного партнерства" до нових реалій та потреб його держав-учасниць необхідна для зміцнення трансформаційного потенціалу цієї ініціативи та стабільності у регіоні", - зазначили міністри у спільному листі.

Україна, Грузія та Молдова визначили свої пріоритети у рамках "Східного партнерства", що включають інтеграцію у внутрішній ринок ЄС, зближення з ЄС у сферах транспорту, енергетики, цифрового ринку, зеленої економіки, охорони здоров'я та посилення співпраці з безпеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА