18:07 28.07.2021

Разумков готовий негайно внести на розгляд Ради законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації, щойно з'явиться текст

3 хв читати
Разумков готовий негайно внести на розгляд Ради законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації, щойно з'явиться текст

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков готовий негайно внести на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, щойно його текст буде напрацьований і зареєстрований.

"Станом на сьогодні тексту цього законопроекту немає. Якби він був, я поставив би його одним із перших на розгляд Верховної Ради України. Тобто за мною як за головою парламенту затримки не буде", - сказав Разумков у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в Одеській області у середу.

Спікер переконаний, що текст цього законопроекту має бути напрацьований і ухвалений у Верховній Раді якнайшвидше. "За логікою речей, спочатку мають бути зміни до Конституції, а потім - все інше. Але ми пішли вже тим шляхом, яким пішли, оскільки вибори мали відбутися за новою системою. Але затягувати з цим (ухваленням змін до Конституції в частині децентралізації - ІФ) не варто. Це питання турбує і регіони, і мене як керівника Верховної Ради, і багатьох депутатів, особливо мажоритарників", - уточнив спікер парламенту.

При цьому Разумков вважає неважливим питання про те, хто виступить ініціатором цієї законодавчої ініціативи, зокрема, чи запропонує внести ці зміни до Основного закону саме президент. "Неважливо, хто вноситиме законопроект. Питання лише в тому, щоб він був якісно написаний. Тому що минулого разу текст законопроекту був внесений, але пізніше відкликаний. Ми не можемо дозволити собі постійно йти таким шляхом. А хто буде формальним автором цього законопроекту, мені, якщо чесно, все одно, аби він був якісним, і за нього було 300 голосів. Брати на себе законодавчу ініціативу в цьому питанні я не планував, але подивимося", - пояснив він.

За словами Разумкова, підготовка цього законопроекту до розгляду в залі засідань Верховної Ради є зоною відповідальності комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

"Сподіваюся, що незабаром ми побачимо текст цього законопроекту. Цим займається і Клочко (голова профільного комітету Андрій Клочко - ІФ), і Корнієнко (перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко - ІФ). Я щоразу порушую це питання і під час засідань консультативної ради, яка відновила свою роботу при Верховній Раді України", - сказав спікер.

Він також наполягає, щоб цей документ був максимально узгодженим із усіма депутатськими фракціями та групами парламенту, оскільки "зміни до Конституції не можна змінити між першим і другим читанням".

"Це непросте питання: спочатку потрібно 226 голосів, щоб відправити законопроект до Конституційного Суду, потім знову 226 голосів (щоб попередньо схвалити законопроект на черговій сесії ВР - ІФ), а на наступній сесії - 300 (щоб ухвалити законопроект в цілому як закон - ІФ). І якщо вийде так, що ми отримаємо 229 голосів, то ніхто не розбиратиметься, чому так вийшло", - додав Разумков.

Як повідомлялося, раніше перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" спрогнозував, що остаточний текст законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації може бути напрацьований ближче до осені і до грудня направлений до Конституційного Суду для отримання висновку щодо його відповідності Основному закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА