19:05 31.07.2021

Вітренко: Німеччина має виходити з принципу євросолідарності при розгляді заявки "Північного потоку-2" на сертифікацію

3 хв читати
Вітренко: Німеччина має виходити з принципу євросолідарності при розгляді заявки "Північного потоку-2" на сертифікацію

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що Німеччина повинна виходити з принципу європейської солідарності а також враховувати нещодавнє рішення суду Євросоюзу щодо газопроводу OPAL при розгляді заявки оператора "Північного потоку-2" на сертифікацію, повідомила прес-служба НАК.

"Принцип солідарності, який підтверджений рішенням Європейського суду по OPAL, має бути обов’язково застосований німецьким регулятором. Раніше німецький регулятор не хотів його застосовувати. Він казав: ми дивимося тільки на Німеччину, нам не важливо, що відбувається в інших країнах. Європейський суд сказав — ні! Німецький регулятор зобов’язаний враховувати інтереси інших країн", - сказав Вітренко в ефірі "Радіо Свобода" в суботу.

Він наголосив, що запуск "Північного потоку-2" завдасть шкоди не лише Україні, а й іншим країнам регіону.

" Навіть якщо ми кажемо: добре, Німеччина — це країна ЄС, а Україна поки не є країною ЄС, але є Польща. Український газогін іде в Німеччину через Словаччину і Австрію, через Словаччину і Чехію, а також через Польщу. Це країни ЄС! І це наші геополітичні партнери — разом ми будемо робити так, щоб і німецький регулятор і Європейська комісія цього разу обов’язково забезпечили відповідність принципу солідарності, який якраз і утвердив Європейський суд, прийнявши відповідне рішення. Воно дуже вчасне і дуже важливе для України", - зазначив глава НАК.

Вітренко наголосив, що сертифікація оператора "Північного потоку-2" також суперечила б нормам Третього енергопакета ЄС.

"Ця компанія-оператор контролюється Газпромом і Путіним. А європейське законодавство якраз каже про те, що не може група осіб, або одна особа контролювати і видобуток і транспортування газу. Це записано навіть в спільній заяві США і Німеччини — вони кажуть, що зроблять все, аби європейське законодавство і Третій енергопакет були застосовані і щодо букви закону і щодо духу закону. Маємо зробити так, щоб цей оператор не був сертифікованим, оскільки він не буде реально незалежним", - зазначив він.

Також глава правління нагадав, що Росія, всупереч європейському законодавству, блокує доступ третіх сторін до транспортування газу як через свої "потоки", так і через український маршрут.

"Оператор "Північного потоку-2" не забезпечуватиме вільний доступ для третіх сторін — щоб всі компанії могли з Росії через цей газопровід транспортувати газ до Німеччини, а не тільки Газпром — ми будемо на цьому наголошувати", - додав глава "Нафтогазу".

Вітренко наголосив, що, незважаючи на ймовірну добудову Північного потоку-2 в найближчі місяці, боротьбу проти кремлівського проекту наразі не варто вважати програною.

"Програна битва, але не програна війна. І наша війна проти Північного потоку-2 продовжується. Битва, яка програна — це безпосередньо будівництво Північного потоку-2, виглядає так, що він буде добудований. Але поточна битва, яку ми ведемо — це за те, щоб газопровід, навіть якщо його добудують, ніколи не запрацював. Це можливо. Є важелі і ми зараз їх активно задіюємо", - підсумував він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА