13:52 03.08.2021

Голови парламентських комітетів із міжнародних відносин дев'яти країн виступили проти "Північного потоку-2"

3 хв читати
Голови парламентських комітетів із міжнародних відносин дев'яти країн виступили проти "Північного потоку-2"

Голови парламентських комітетів із міжнародних відносин США, Естонії, Чехії, Ірландії, Латвії, Польщі, України, Великої Британії та Литви виступили зі спільною заявою проти нещодавньої угоди між США і Німеччиною, що дозволяє завершити будівництво російського газопроводу Nord Stream 2.

"Ми, голови комітетів у закордонних справах наших національних парламентів, продовжуємо виступати проти проекту газопроводу "Північний потік-2" і з жалем відзначаємо нещодавнє рішення США та Німеччини щодо "Північного потоку-2", яке передбачає відновлення завершення будівництва газопроводу. Ми розглядаємо "Північний потік-2" як геополітичний проект, спрямований на розширення впливу Росії на Європу завдяки домінуванню на енергетичному ринку", - йдеться у заяві, розміщеній на сайті комітету з міжнародних відносин Сенату США, в понеділок.

Зазначається, що завершення будівництва трубопроводу посилить вплив російського газу на енергетичний баланс Європи, поставить під загрозу національну безпеку держав-членів ЄС і Сполучених Штатів, а також поставить під загрозу і без того хитку безпеку й суверенітет України.

"Ба більше, завершення проекту "Північний потік-2" дасть Росії ще один інструмент тиску і шантажу на Україну. Вона продовжує стикатися з жорстокою агресією Росії і військовою окупацією її територій через свій проєвропейський вибір. Унаслідок загинули понад 14 тис. українців, і щотижня все більше українських солдатів віддають свої життя, захищаючи свою батьківщину і всю Європу. ЄС і США мають працювати разом, щоб посилити санкційний тиск на Кремль, щоб протистояти агресії в Україні", - наголошується у заяві.

Голови парламентських комітетів із міжнародних відносин зауважили, що ймовірні наслідки завершення будівництва та експлуатації "Північного потоку-2" полягають у підриві розвитку єдиного, лібералізованого та відкритого європейського ринку за рахунок консолідації джерел постачань у системі "Північний потік-2" і стримування інвестицій в альтернативні варіанти.

"Ми очікуємо від Німеччини чіткого зобов'язання знизити залежність від газу, імпортованого з Росії, і перейти до зеленої енергії. Ми виходимо з того, що Німеччина з усією відповідальністю ставитиметься до цих цілей. Нам необхідно взяти на себе колективне зобов'язання зі збільшення підтримки безпеки й обороноздатності України, щоб запобігти поглибленню поточної кризи безпеки, що посилюється загрозами, створюваними "Північним потоком-2", - заявили парламентарії.

Вони закликали НАТО в мінливій обстановці з безпеки в регіоні взяти на себе зобов'язання щодо посилення стримування, особливо на східному фланзі від Балтійського до Чорного моря.

"Ми також маємо взяти на себе зобов'язання розробити дорожню карту на шляху України до вступу в альянс НАТО, якщо Україна проведе необхідні реформи і відповідатиме стандартам членства в НАТО. Щоб консолідувати зусилля українського уряду щодо перетворення, а також демократії і права людини в регіоні, ми закликаємо узгодити перспективу членства в Європейському Союзі для України", - наголошується у спільній заяві.

Голови парламентських комітетів заявили, що наполягають на тому, що будь-які подальші домовленості щодо "Північного потоку-2" потребуватимуть консультацій у трансатлантичній сім'ї.

"Ба більше, така дипломатія має відбуватися з урахуванням основоположного принципу - протидія зловмисній російській агресії є життєво важливими інтересами національної безпеки для всіх країн НАТО, всіх членів ЄС і наших партнерів у Центральній та Східній Європі", - зазначено в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА