21:03 03.08.2021

Президент Грузії Зурабішвілі висловила незгоду з рішенням правлячої партії вийти з угоди з опозицією

2 хв читати
Президент Грузії Зурабішвілі висловила незгоду з рішенням правлячої партії вийти з угоди з опозицією

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про незгоду з рішенням правлячої партії "Грузинська мрія" вийти з угоди з опозиційними партіями, яка за пунктами визначає подолання політичної кризи в країні.

"Хочу сказати представникам правлячої партії, що процес підготовки цього документа був украй позитивним, оскільки включення в політичні процеси Грузії президента Європейської ради було дуже важливим для нас. Ми маємо це цінувати. Я не можу брати на себе відповідальність за окремі елементи документа, які були узгоджені між сторонами, і не за його анулювання", - заявила Зурабішвілі у вівторок на брифінгу.

За її словами, угода, досягнута між політичними силами, не вичерпала себе.

"Я поділяю позицію, що документ виконав своє первісне призначення, завершив політичну кризу, зміцнилася стабільність, відбувся багатопартійний парламент, і політичні процеси перемістилися з вулиці до парламенту", - сказала Зурабішвілі.

Вона зазначила, що найбільша опозиційна партія "Єдиний національний рух" (ЄНР), у результаті відмови від підписання угоди, не змогла перенести політичні процеси на вулицю, втратила ресурс дестабілізації ситуації і зазнала "певної маргіналізації".

"Тому я не згодна з оцінками правлячої партії, що поляризація не зменшилася, чим вона пояснює анулювання документа", - сказала Зурабішвілі.

Минулого тижня "Грузинська мрія" оголосила угоду, підписану 19 квітня з опозиційними партіями, анульованою під приводом того, що головна опозиційна партія "ЄНР" після закінчення 100 днів її не підписала.

Угоду про вихід Грузії з політичної кризи, спричиненої бойкотом опозицією роботи парламенту, розробив президент Європейської ради Шарль Мішель, який двічі в березні та квітні вів у Тбілісі консультації з лідерами політичних партій.

Підписаний "Грузинської мрією" і п'ятьма опозиційними партіями документ передбачав низку пунктів щодо реформи судової системи, зміни виборчого кодексу, зміни порядку виборів генерального прокурора і голови Центральної виборчої комісії, звільнення з ув'язнення голови ЄНР Никанора Мелії та ще один пункт, в якому зазначалося, що якщо "Грузинська мрія" під час місцевих виборів у жовтні набере менше ніж 43% голосів виборців, тоді у 2022 році буде призначено позачергові парламентські вибори. В опозиції вважають, що правляча партія вийшла з угоди з опозицією саме через цей пункт, тому що не вірить у свій успіх на майбутніх місцевих виборах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА