13:01 08.08.2021

ЄС закликає Лукашенка покласти край репресіям проти громадянського суспільства Білорусі – Боррель

3 хв читати
ЄС закликає Лукашенка покласти край репресіям проти громадянського суспільства Білорусі – Боррель

Із часу виборів у Білорусі 9 серпня 2020 року народ цієї країни постійно і мужньо бореться за повагу прав людини й основних свобод, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

У поширеній у неділю в Брюсселі заяві глави дипломатії ЄС ці вибори названі фальсифікованими.

"Режим Лукашенка розправився з власним суспільством, послідовно поглиблюючи розкол з білоруським народом. Представники опозиції та продемократичних сил, як і тисячі громадян з усіх верств суспільства, або загинули за нез'ясованих обставин, або були затримані, або були змушені залишити країну і жити у вигнанні", – йдеться в документі.

У ньому наголошується, що народ Білорусі мирно протестував при ігноруванні режимом Лукашенка верховенства права, міжнародних зобов'язань країни, в тому числі в області прав людини.

"Режим Лукашенка почав добре організовану кампанію репресій і залякування проти громадянського суспільства і правозахисників, а також систематичне знищення неурядових організацій і незалежних ЗМІ з кінцевою метою заглушити всі незалежні голоси і ліквідувати громадянський простір в Білорусі", – продовжив Боррель.

"Довільні та необгрунтовані затримання, несправедливі переслідування, включаючи відмову в праві на справедливий судовий розгляд, і сотні задокументованих випадків тортур як і раніше мають місце в обстановці безкарності. Примусовою і незаконною посадкою рейсу 4978 Ryanair в Мінську 23 травня і використанням беззахисних мігрантів в політичних цілях режим ще більше кинув виклик міжнародним нормам", – йдеться в заяві.

За словами Борреля, польська громада в Білорусі також стала мішенню цієї політики.

"Разом з партнерами-однодумцями ЄС відкрито і одностайно закликає режим Лукашенка покласти край його репресивним діям. Відповідно до свого поступального підходу ЄС готовий розглянути подальші заходи у світлі кричущого ігнорування режимом міжнародних зобов'язань. Єдиний спосіб покласти край політичній кризі – це всебічний національний діалог", – заявив глава європейської дипломатії.

Він зауважив, що скасування санкцій ЄС буде можливим тільки тоді, коли влада Білорусі почне дотримуватися принципів демократії та верховенства права, поважати зобов'язання у сфері прав людини і припинять всі репресії. Режим, йдеться в заяві, повинен "звільнити і беззастережно реабілітувати понад 600 політичних в'язнів і взяти участь у серйозному, інклюзивному політичному процесі, що заслуговуватиме довіри і результатом якого стануть вільні та справедливі вибори під наглядом БДІПЛ/ОБСЄ".

Боррель запевнив, що тільки-но Білорусь стане на шлях демократичних перетворень, ЄС зобов'язується допомогти їй стабілізувати економіку, реформувати інститути, щоб зробити їх більш стійкими та демократичними, створити нові робочі місця і підвищити рівень життя людей, зокрема за допомогою комплексного плану економічної підтримки до 3 млрд євро.

Глава дипломатії ЄС підтвердив єдність Євросоюзу в подальшій підтримці народу Білорусі, "зокрема шляхом надання екстреної допомоги жертвам гноблення, а також незалежним ЗМІ та гуманітарної допомоги цивільному населенню".

Євросоюз також продовжить підтримувати міжнародні ініціативи щодо притягнення всіх винних до відповідальності, зокрема, через Управління Верховного комісара ООН з прав людини і міжнародну платформу для Білорусі.

"ЄС буде продовжувати підтримувати демократичну, незалежну, суверенну, процвітаючу і стабільну Білорусь. Голоси і воля народу Білорусі не будуть придушені", – заявив глава європейської дипломатії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА