12:29 17.08.2021

Майже половина українців вважає, що особистісні якості Зеленського не відповідають посаді президента України - опитування Центру Разумкова

3 хв читати
Майже половина українців вважає, що особистісні якості Зеленського не відповідають посаді президента України - опитування Центру Разумкова

47,5% опитаних українців вважають особистісні якості Володимира Зеленського такими, що більшою мірою не відповідають посаді президента України, свідчать результати соціологічного дослідження "Оцінка особистісних якостей та діяльності Володимира Зеленського на посаді президента України", проведеного Центром Разумкова з 29 липня до 4 серпня поточного року.

"47,5% респондентів вважають, що якості особистості (особливості характеру, вольові та моральні якості) В. Зеленського більшою мірою не відповідають посаді президента України, 17,6% вважають, що відповідають, а 27,5% - що відповідають і не відповідають однаковою мірою. Відповідно, індекс особистих якостей (цей і наступні індекси розраховували аналогічно індексу емоційних оцінок, тобто як різницю позитивних і негативних оцінок) практично не змінився: -29,0 у березні та -29,9 у липні-серпні", - йдеться в прес-релізі центру, оприлюдненому у вівторок.

У ньому уточнюється, що під час дослідження проводилася емоційна оцінка респондентами Зеленського, оцінка його особистісних якостей, професійного досвіду і компетентності, оцінка результатів діяльності, а також очікування від його майбутньої діяльності.

"Стосовно емоційної оцінки, то 33,7% респондентів заявили, що президент України В. Зеленський викликає у них переважно негативні емоції, 19,2% ˗ переважно позитивні, 28,7% ˗ рівною мірою негативні і позитивні, 13,9% ˗ не викликає якихось емоцій. Якщо розраховувати індекс емоційних оцінок як різницю між часткою респондентів, у яких президент викликає позитивні емоції, і часткою тих, у кого він викликає негативні емоції, то цей індекс порівняно з березнем покращився з -20,2 до -14,5", - наголошують соціологи.

Вони зазначають, що, даючи оцінку досвіду і компетентності Володимира Зеленського, які необхідні для того, щоб бути президентом України (за п'ятибальною шкалою, де найнижчий бал означає "професійний досвід і компетентність практично відсутні", а найвищий - що він "володіє значним професійним досвідом і компетентністю"), 53,9% опитаних обирають бали "1" або "2", що відповідають низьким оцінкам особистих якостей та компетентності, а 19,0% - бали "4" або "5", що відповідають високим оцінками особистих якостей та компетентності. Отже, індекс особистих якостей та компетентності зріс із -42,4 до -34,9.

"42,2% опитаних оцінюють наявні результати діяльності В. Зеленського на посаді президента України переважно негативно, 13,9% - переважно позитивно, а 39,8% зазначають, що є як негативні, так і позитивні результати. Отже, індекс поточних досягнень фактично не змінився: -28,4 у березні проти -28,3 у липні-серпні", - наголошують у центрі.

Там додають, що 39,5% респондентів мають переважно негативні очікування від подальшої діяльності Зеленського на посаді президента, 18,9% - переважно позитивні, 32,3% опитаних вважають, що будуть і негативні, і позитивні результати. З огляду на це індекс очікуваних досягнень мало змінився: відповідно -21,6 в березні і -20,6 зараз.

"Загальний індекс оцінки В. Зеленського (вирахуваний як середнє від вищенаведених індексів) відповідно до соціологічного тесту "Політичне крісло" змінився з -28,3 до -25,6. Тобто оцінка громадянами президента порівняно з березнем дещо покращилася, хоча, як і раніше, перебуває в негативному діапазоні", - резюмують соціологи.

Соціологічне дослідження "Оцінка особистісних якостей та діяльності Володимира Зеленського на посаді президента України" проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 29 липня до 4 серпня 2021 року методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів.

Було опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей, за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА