18:41 20.08.2021

Меркель обговорила з Путіним заяву ФРН та США щодо "Північного потоку 2" та український транзит

2 хв читати
Меркель обговорила з Путіним заяву ФРН та США щодо "Північного потоку 2" та український транзит

Канцлер ФРН Ангела Меркель на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила спільну заяву Німеччини та США щодо "Північного потоку 2".

"Звісно, обговорили тему "Північного потоку 2". Це не двосторонній російсько-німецький проект, але проект європейського характеру, тому що в ньому беруть участь підприємства і з інших країн", - зауважила вона під час спільної прес-конференції.

"Ми говорили про документ, узгоджений ФРН та США, і ми з президентом обговорили те, що Георг Граф Вальдерзеє буде дуже досвідченим переговірником із транзиту газу через Україну після 2024 року. Таке його завдання. І ми несемо тут певну відповідальність, незважаючи на всі економічні чинники, які треба враховувати", - додала Меркель.

Канцлер зазначила також, що "у цьому контексті ми обговорили і відносини Росії та ЄС" з урахуванням транскордонного вуглецевого регулювання в межах кліматичного порядку. За її словами, "з боку РФ є інтерес вступити в обмін з Євросоюзом".

"І я також зазначила, що виступаю за такий підхід", - додала Меркель.

Місяць тому Меркель у Вашингтоні підписала з президентом США Джо Байденом спільну заяву щодо "Північного потоку 2". Зокрема, Берлін зобов'язується вживати заходів у разі, якщо РФ використовуватиме постачання енергоносіїв для чинення тиску на інші країни. У документі також йдеться про зацікавленість сторін у продовженні транзиту газу через Україну після 2024 року (термін дії нинішнього п'ятирічного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України") на термін до десяти років, а також призначення спеціального посланника для підтримки цих переговорів, щоб розпочати їх якомога швидше, але не пізніше 1 вересня.

"Зазначена заява має декларативний характер і за своєю правовою природою не є юридично зобов'язувальним документом", - прокоментували документ у "Газпромі" (MOEX: GAZP).

Георг Граф Вальдерзеє у 2019 році брав участь у переговорах про продовження транзитного контракту з Україною як уповноважений федерального уряду ФРН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА