19:27 20.08.2021

Путін заявляє, що ухвалення Україною закону про перехідний період на Донбасі де-факто означатиме вихід Києва з Мінських домовленостей

2 хв читати
Путін заявляє, що ухвалення Україною закону про перехідний період на Донбасі де-факто означатиме вихід Києва з Мінських домовленостей

Набуття чинності внесеного українським Кабміном до Верховної Ради законопроекту про перехідний період на Донбасі означатиме односторонній вихід Києва з Мінських домовленостей, заявив у п'ятницю президент РФ Володимир Путін.

"Сьогодні я поінформував пані федерального канцлера (ФРН) про те, що внесений черговий проект закону урядом України. І якщо цей закон буде ухвалено..., це означатиме фактичний вихід України в односторонньому порядку з мінського процесу", - сказав Путін на прес-конференції за підсумками переговорів з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

"Фактично, я хочу наголосити - досить подивитися висловлювання перших осіб держави, це говорить про те, що (Київ) не збирається виконувати мінські домовленості", - заявив Путін.

Він також заявив, що в ході сьогоднішніх переговорів вони з Меркель висловили стурбованість зростанням напруги на лінії зіткнення. За словами Путіна, через дії влади України створюється враження, що Київ відмовився від мирного вирішення конфлікту, і він попросив Меркель під час візиту до Києва 22 серпня вплинути на українську сторону.

"У зв'язку з цим ще раз просимо пані федерального канцлера, зокрема і з урахуванням майбутнього візиту до Києва, вплинути на українську сторону в плані виконання всіх узятих раніше на себе зобов'язань" - сказав Путін.

Як повідомлялося, 9 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс до Верховної Ради законопроект "Про основи державної політики перехідного періоду" (зареєстровано за №5844).

Законопроект передбачає, що вибори на деокупованих територіях України можуть проводитися тільки в разі можливості забезпечення недопущення протиправного втручання у виборчий процес, зокрема з боку Російської Федерації.

Згідно із законопроектом, серед умов проведення виборів - дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі, а також дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. Законопроект передбачає, що вибори на цих територіях можливі при забезпеченні свободи передвиборної агітації, рівного доступу до засобів масової інформації та відновлення українського теле- і радіомовлення, вільного обігу українських друкованих засобів масової інформації.

Одна з вимог законопроекту - безпечні умови діяльності і безперешкодна участь у виборчому процесі офіційних спостерігачів, зокрема від Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі (БДІПЛ ОБСЄ), інших міжнародних організацій та іноземних держав.

Документ пропонує ввести в законодавство такі терміни, як "перехідний період", "деокуповані території", "тимчасова окупація", "окупаційні сили і окупаційні служби Російської Федерації", "контактна лінія", закріплення на законодавчому рівні за Російською Федерацією статусу "держави- агресора".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА