19:33 20.08.2021

Путін: Майбутній транзит газу через Україну залежить від вибору європейських покупців

2 хв читати
Путін: Майбутній транзит газу через Україну залежить від вибору європейських покупців

Перспективи транзиту газу через Україну після 2024 року (коли завершується поточний контракт) залежать від європейських покупців - з урахуванням технічного стану й екологічних характеристик українського маршруту, заявив президент РФ Володимир Путін на спільній прес-конференції з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Він нагадав, що Меркель "завжди дотримувалася цієї позиції про продовження транзиту газу через Україну після 2024 року".

"Я запевнив, що ми повністю виконаємо всі зобов'язання за транзитним договором навіть після відходу Меркель із посади канцлера", - заявив Путін, відповідаючи на відповідне запитання німецького журналіста.

Президент заявив, що "Північний потік 2" - це не політичний процес, це "омана". "Він на 2 тис. км коротший, ніж український транзит, і цей більш екологічно чистий проект разів скорочує викиди в атмосферу. І це набагато дешевше, ніж через Україну. Але ми готові й після 2024 року транзитувати газ через Україну, але маємо зрозуміти, на який термін і яким обсягом, а для цього маємо зрозуміти від європейських партнерів, скільки вони готові закуповувати. А з урахуванням зеленого порядку, який здійснюється в Європі, - чи будуть у нас закуповувати газ і скільки. У будь-якому разі, це питання комерційного характеру, враховуючи технічний стан", - сказав Путін.

На думку президента, перспективи українського транзиту також пов'язані зі зростанням споживання газу в південній Європі.

"Обсяги споживання зростають, і, сподіваюся, так буде й надалі. Більш надійного джерела, ніж російський газ у європейських і німецьких споживачів немає", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА