20:22 02.09.2021

Ажіотаж навколо візиту Зеленського до США недоречний - нардеп з "ОПЗЖ"

3 хв читати
Ажіотаж навколо візиту Зеленського до США недоречний - нардеп з "ОПЗЖ"

Народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Олег Волошин (фракція "Опозиційна платформа - За життя") вважає зайвим ажіотаж навколо візиту президента України Володимира Зеленського до США та його зустрічі з американським колегою Джо Байденом.

"Скажімо так, зайвий ажіотаж узагалі навколо цього візиту. Україна... відповідно до документів є стратегічним партнером США... У США доволі стійка демократія, і там зміна президента не призводить до радикальної зміни зовнішньополітичного курсу. Тим паче в таких питаннях, як підтримка територіальної цілісності України... Зеленський раніше зустрічався з Трампом (Дональд Трамп - 45-й президент США - ІФ), зараз - із Байденом. У нього багато разів були зустрічі з представниками американської адміністрації, тому весь цей ажіотаж продиктований лише одним - бажанням наших різних груп в еліті показати, що вони виступають у ролі улюбленців Вашингтона. І це змагання, по суті, у Зеленського відбувається переважно з Порошенком (Петро Порошенко - п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність", народний депутат - ІФ)", - сказав Волошин у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Волошин вважає, що оприлюднену спільну заяву президентів України та США не можна розглядати як підсумок переговорів.

"З точки зору інтересів держави узагалі незрозуміло, що там... Абсолютно абстрактна спільна заява, тим більше, підготовлена до зустрічі. За великим рахунком, її можна було опублікувати і без візиту. Там закріплені певні позиції. Це не результат переговорів", - зазначив народний депутат.

За словами Волошина, тези спільної заяви були прогнозовані - США підтримують територіальну цілісність України, вимагають від України продовжити боротьбу з корупцією. "Якби замість Зеленського поїхав хтось інший, Єрмак (глава офісу президента Андрій Єрмак - ІФ), то результат був би такий самий. Це ключове", - наголосив Волошин.

Народний депутат вважає також дивною заяву міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, що зустріч президентів уперше за 30 років відбулася в дружній атмосфері.

"До нас, в Україну, президенти США приїжджали з візитами. Порошенко зустрічався з Обамою (Барак Обама - 44-й президент США), зустрічався з Байденом під час перебування його віце-президентом в абсолютно дружній атмосфері. Йому (Порошенку - ІФ) аплодував Конгрес у 2014 році. Пояснити такі коментарі міністра, який усе це знає, неможливо. І це, звісно, розчаровує... настільки серйозні дипломати не повинні дозволяти собі грати в культ особи", - наголосив Волошин.

Він також не вважає великим досягненням оголошення про новий пакет допомоги США для України у безпековій сфері обсягом $60 млн, що включає протитанкові ракетні комплекси "Джавелін".

"Американці залишили талібам в Афганістані 100 комплексів "Джавелін", тобто талібам дісталося безкоштовно більше цих комплексів, ніж нам надають на умовах кредиту, причому за будь-яких адміністрацій... Скільки можна придбати на $60 млн? Це смішні цифри... От якби американці заявили про те, що вони готові поставити Україні хоча б старі бойові вертольоти", - сказав народний депутат.

"Пояснити громадянину України, що саме проривного було зроблено під час цього візиту, м'яко кажучи, складно", - підсумував Волошин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА