19:41 05.09.2021

Порошенко: Результат візиту Зеленського в США - це потужна мотивація продовжувати розпочаті раніше реформи

3 хв читати
Порошенко: Результат візиту Зеленського в США - це потужна мотивація продовжувати розпочаті раніше реформи

Лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко за підсумками візиту президента Володимира Зеленського в США закликав чинну владу продовжувати розпочаті раніше реформи, але загалом сам візит назвав позитивним, хоч і безрезультатним, повідомила прес-служба політсили.

"Факт візиту є позитивним, результати візиту свідчать про те, що результатів немає. Відновлення Комісії стратегічного партнерства – це не історичний крок, як Зеленський намагається подавати. Я як міністр закордонних справ у 2009 році разом з тодішнім Держсекретарем США Хілларі Клінтон провів Комісію стратегічного партнерства на рівні міністрів закордонних справ і держсекретарів, ми намітили конкретні заходи. І я тримаю кулаки, щоб діяльність цієї комісії, де ми стояли біля витоку, була продовжена", - цитує прес-служба політсили слова Порошенка, сказані ним в інтерв'ю харківському телеканалу Simon.

"Добре, що контакт відбувся. Я сподіваюсь, що це відкриває хоча б мотивацію для української влади проводити реформи, які були зупинені 2 роки тому... Це потужна мотивація для Зеленського робити реформи", - наголосив Порошенко.

Він зазначив, що це реформи верховенства права, незалежності антикорупційних органів, створення незалежної судової системи. Так, раніше був створений Вищий антикорупційний і Верховний суд, які продовжують зараз працювати.

Політик зазначив, що Україні не вдалося отримати ПДЧ (План дій членства в НАТО - ІФ) і тверду позицію американців, що дуже погано, оскільки нічого, крім цього, не надасть надійної гарантії безпеки. За його словами, Україні необхідні стратегічні гарантії безпеки від США, поки вона не отримає ПДЧ.

Також він зазначив, що міжвідомча угода, підписана між Міністерством оборони і Пентагоном - це продовження попередньої, термін дії якої закінчився в 2021 році.

Крім того, за словами Порошенка, США повинні були гарантувати нові санкції проти РФ через загострення ситуації на Донбасі, проте це питання не порушувалося. "Це помилка. Питання відсутності санкцій веде до ерозії, руйнації світової коаліції на підтримку України, яка була нами побудована в 2014 році. Ми нічого не отримали", - констатує політик.

Порошенко зазначив, що не порушувалося також питання альтернативи "нормандського формату" і Мінських домовленостей, а також незрозуміла відсутність призначеного відповідного представника США в Україні замість звільненого Курта Волкера, який на рівні посла забезпечував чітку координацію всіх рішень, вироблених у рамках "нормандського формату".

Також лідер "Євросолідарності" зазначив, що для України було дуже важливо знову порушити питання миротворців із мандатом РБ ООН, які зайшли б на окуповану територію для виведення важкої зброї і артилерії і забезпечили дотримання необхідних прав і свобод громадян, а також створили питання безпеки передумови для початку політичного процесу. "Врешті-решт дозволять вийти на кордон спочатку представникам ОБСЄ, і в перший день початку політичного врегулювання українцям вийти на кордон – це є безальтернативний і єдиний шлях деокупації Донбасу", - пояснив політик.

Порошенко додав, що Україна продовжує потребувати системи протиповітряної оборони, системи радіоелектронної боротьби, захищеного зв'язку, незважаючи на налагоджене виробництво протитанкових комплексів "Стугна" з якісними, високими характеристиками.

"Ми повернулися з порожніми руками. Бо 60 млн дол., які виділяються на безпеку України, і 460 на підтримку демократії і реформ – це факт, який відповідає сам за себе. Але прориву немає, цілі не досягнуті", - вважає Порошенко.

Разом із тим, щодо питання повернення політичних в'язнів Порошенко зазначив зупинення цього процесу.

"Ця тема дуже актуальна, тому ми використовували всі можливості. Починаючи від звернення до Папи Римського, я говорив з цього приводу з Кирилом, з Вселенським Патріархом, я говорив з цього приводу з Ердоганом, з прем’єром Ізраїлю. Не було того лідера, в якого б я не просив допомоги. І тому ми витягли 3,5 тисячі полонених. Цей процес з боку Зеленського, на жаль, зупинився, півтора року не маємо жодного прогресу", - констатує лідер "Євросолідарності".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА