19:13 07.09.2021

Єврокомісія вимагає через суд накласти фінансові санкції на Польщу

2 хв читати
Єврокомісія вимагає через суд накласти фінансові санкції на Польщу

Європейська комісія (ЄК) вирішила звернутися до Суду Європейського союзу, щоб той наклав фінансові санкції на Польщу за невиконання законодавства ЄС про незалежність судової системи.

"Комісія просить суд накласти на Польщу щоденну виплату штрафу доти, поки заходи, запропоновані (попередньою - ІФ) постановою суду, не будуть виконані", - йдеться в одному з рішень, ухвалених виконавчою колегією ЄС у вівторок.

Це продовження судової тяганини, розпочатої ЄК щодо Польщі 3 квітня 2019 року. ЄК як гарант основних договорів Європейського союзу угледіла в нових законах про реформу судової системи Польщі, ухвалених правоконсервативною більшістю парламенту, порушення основ законодавства ЄС. Головні претензії стосуються створення і функціонування дисциплінарної палати, яка, на думку Брюсселя, підриває незалежність польських суддів і не дає їм необхідних гарантій захисту від політичного контролю.

Суд ЄС у Люксембургу 14 і 15 липня ухвалив дві постанови, в яких визначив тимчасові заходи з приведення польської судової системи у відповідність із союзними законами.

Нинішні рішення ЄК ухвалені після відповіді польської влади від 16 серпня, в якій вони повідомляють про свої дії. ЄК вважає, що Польща не вдалася до заходів, необхідних для виконання постанов люксембурзького суду. Зокрема, дисциплінарна палата продовжує працювати як і раніше. Польща повідомила про намір ліквідувати її в нинішньому вигляді, але не надала жодних подробиць.

"Системи правосуддя в ЄС повинні бути незалежними і справедливими. Права громадян ЄС повинні бути гарантовані рівним чином, де б у союзі вони не жили", - заявила глава ЄК Урсула фон дер Ляєн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА