11:49 15.09.2021

На сайті Ради з'явився текст законопроекту про внесення змін до Виборчого кодексу для боротьби з "кандидатами-двійниками"

2 хв читати
На сайті Ради з'явився текст законопроекту про внесення змін до Виборчого кодексу для боротьби з "кандидатами-двійниками"

Група народних депутатів пропонує внести зміни до Виборчого кодексу України щодо запобігання використанню маніпулятивної технології "кандидати-двійники", що вводить виборців в оману.

Відповідний законопроект №6046 зареєстровано у Верховній Раді 13 вересня, повідомляє сайт парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, метою ухвалення законопроекту є врегулювання інформування виборців про кандидатів, які протягом останніх п'яти років до дня висунення на виборах змінювали прізвище, ім'я та по батькові, після чого такі відомості було оприлюднено на інформаційних плакатах, буклетах, у виборчому бюлетені, а також Центральною виборчою комісією і територіальною виборчою комісією.

Виборчий кодекс визначає день затвердження тексту виборчого бюлетеня крайнім терміном інформування про зміну прізвища, імені та по батькові.

Крім того, окремі механізми розмежування кандидатів передбачають статті 222-224 Виборчого кодексу. Так, однією з умов реєстрації кандидатів є отримання територіальною виборчою комісією автобіографії, яка, зокрема, має містити всі попередні прізвища, імена, по батькові та дати їхньої зміни. У свою чергу частина друга статті 47 Виборчого кодексу передбачає, що інформація, яка міститься в документах, поданих для реєстрації кандидатів, є відкритою і може бути оприлюднена й надана в порядку, визначеному законом "Про доступ до публічної інформації".

Водночас автори законодавчої ініціативи звертають увагу на те, що ці механізми не є комплексними та поширюються лише на місцеві вибори. Саме ця прогалина створює реальну можливість для використання технології "кандидатів-двійників". Тому законопроект №6046 пропонує внести відповідні корективи до статей 113, 168 і 240 Виборчого кодексу.

Ініціаторами документа стали понад 70 народних депутатів із різних фракцій, зокрема голова Верховної Ради Дмитро Разумков, перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук, віце-спікер Олена Кондратюк, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, секретар комітету ВР з питань правової політики Олег Макаров (фракція "Голос"), Сергій Вельможний (група "Довіра"), Віктор Балога (група "За майбутнє"), Тетяна Плачкова (фракція "Опозиційна платформа - За життя").

Головним комітетом у підготовці законопроекту визначено комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА