14:44 21.09.2021

Опозиційні фракції проти заміни спікера парламенту Разумкова

3 хв читати
Опозиційні фракції проти заміни спікера парламенту Разумкова

Опозиційні фракції не підтримують ідеї про заміну голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

"Ми були єдиною фракцією, що не голосувала за його призначення, я боюся, що ми будемо єдиною фракцією, що не голосуватиме за його звільнення", - сказала співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко журналістам у кулуарах парламенту у вівторок.

Вона наголосила, що Разумков очолював виборчий список партії "Слуга народу" і несе відповідальність разом із президентом Володимиром Зеленським за "весь балаган", який вони привели до парламенту.

"Але треба віддати належне - він намагається відстояти хоча б мінімальну незалежність парламенту", - зазначила народний депутат.

Лідер фракції "Голос" Ярослав Железняк також повідомив, що його команда відставки Разумкова не підтримує. "Точно не підтримуватимемо... Ми за нього голосували. Він виконує своє завдання... І це дуже добре, що він працює за регламентом", - наголосив народний депутат.

Ініціативу про звільнення Разумкова не підтримує і фракція "Опозиційна платформа - За життя". "Ми не підтримуємо заміни спікера. Я вважаю, що спікер займає абсолютно державницьку позицію, тому він із повагою ставиться і до своєї провладної фракції, і до опозиції, дає можливість висловитися, він дотримується регламенту. Єдина причина, чому його хочуть замінити - тому що він не повним обсягом ручний і не виконує всіх забаганок Офісу президента", - зазначив співголова фракції "ОПЗЖ" Юрій Бойко.

Він наголосив, що Україна є парламентсько-президентською республікою і Верховна Рада не має бути філією Офісу президента.

Водночас заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв вважає, що монобільшість замінити Разумкова не наважиться. "Мені здається, що обговорення цієї теми нині є передчасним, тому що все-таки десь у глибині душі думаю, що хоч у політиці можна піти на будь-яку підлість, але на таку - навряд чи зважаться", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас Соболєв наголосив, що якщо у фракції більшості складеться ситуація, коли "перший номер їхнього партійного виборчого списку на виборах до парламенту стане черговою жертвою цього режиму, об яку витерли ноги, то це характеризуватиме "Слуг народу" і (покаже - ІФ) кому вони служать".

На думку парламентарія, вихід внутрішнього конфлікту "Слуги народу" в публічну площину шкодить не стільки парламенту, скільки самій фракції, "яка не може розібратися в ситуації, коли вони тотально контролюють більшість у парламенті, в силових структурах, і в цілому в країні й в уряді, в кожному міністерстві". "На жаль, коли в одному політичному проекті (а "Слугу народу" складно назвати партією) зібралися такі різні люди, то воно так і виходить", - додав Соболєв.

За словами заступника голови фракції "Батьківщина" головне в парламентській роботі - чітке дотримання Регламенту спікером і його заступниками, які виконують повноваження голови Верховної Ради за його відсутності.

"Наприклад, ключова перевірка буде буквально найближчими днями, коли вирішать розглядати законопроект №5600 (про зміни до Податкового кодексу і законів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень - ІФ)... коли почнуть розглядати закон про олігархів (№5599 - ІФ). Ось тоді ми і подивимося, дотримується Регламент чи ні. Тому що всі спроби змінити процедуру в обхід Регламенту стануть спробами протягнути законопроект. Чим це закінчилося під час прискореного режиму ухвалення рішень, ми дуже добре пам'ятаємо: наразі ми змушені виправляти вже сотні тих помилок, які призводять до страшних ситуацій і у економіці, і в соціальній політиці, і в цілому в роботі парламенту", - пояснив Соболєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА