12:33 24.09.2021

Гетманцев пояснив, як можна виправити юридичну колізію в ухваленому законі про олігархів

3 хв читати
Гетманцев пояснив, як можна виправити юридичну колізію в ухваленому законі про олігархів

Виправити юридичну колізію в законі про олігархів, що виникла у зв'язку з підтриманням взаємовиключних поправок, можна шляхом відхилення однієї з них або ж внесенням змін до документа після того, як він набуде чинності, повідомив керівник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу").

"Дійсно мова йде про помилку, якої припустився комітет, це наша спільна помилка, але ми це виправимо... або через статтю 131 регламенту, або шляхом внесення змін до цього закону... Ми зараз проводимо консультації. Якщо ми не скористаємося процедурою 131 статті, ляже на стіл (на підпис президенту - ІФ) той, який є (текст законопроекту - ІФ), а потім ми внесемо зміни... Закон через півроку набуває чинності, тому жодних проблем із цим немає", - сказав він журналістам у кулуарах парламенту в п'ятницю.

Згідно зі статтею 131 регламенту, у разі виявлення у поданому на підпис тексті закону редакційних неточностей або явних неузгодженостей між його положеннями спікер може внести на розгляд парламенту пропозиції щодо їх усунення. Гетманцев вважає, що Разумков, як автор однієї з прийнятих поправок, може бути не згоден із наміром її відхилити. "Принциповою позицією комітету, партії влади, президента є те, що цим органом (що формує реєстр олігархів - ІФ) має бути Рада національної безпеки і оборони України. Таке наше політичне рішення, ми його запропонували і підтримаємо. Якщо Дмитро Олександрович (Разумков - ІФ) знайде голоси під свою поправку, ми будемо підтримувати його поправку... Так чи інакше, ця обставина не є перешкодою для того, щоб закон набув чинності", - додав він.

Крім того, у відповідь на те, що Разумков подякував ВР за підтримку його поправки №398 до законопроекту про деолігархізацію, Гетманцев сказав: "Я думаю, що у спікера завжди було класне почуття гумору. Я думаю, що це такий вишуканий тролінг".

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки просить спікера поставити на переголосування ухвалений напередодні закон про олігархів №5599 у зв'язку з виниклою юридичної колізією. Як пояснив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк, народні депутати врахували одночасно три поправки (396, 398, 406), які суперечать одна одній.

Згідно з 398-ю поправкою, рішення про визнання особи, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймає голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) після звернення комісії з питань протидії надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Водночас у 406-й поправці рішення про визнання олігархом ухвалює Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Як випливає з електронного протоколу, поправки 396 та 398 не було окремо винесено на голосування щодо їх підтримки.

Головуючий на пленарному засіданні в четвер заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, ставлячи на голосування поправку 406, не назвав поправки 396 і 398 серед автоматично відхилених.

Законопроект №5599 у другому читанні розглядали за спеціальною процедурою і вносили лише 13 поправок, схвалених профільним комітетом (з питань нацбезпеки), решта поправок вважалася автоматично відхиленою, і про це щоразу під час голосування повідомляв Стефанчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА