14:15 27.09.2021

Київ розчарований рішенням Будапешта підписати контракт із РФ на постачання газу в обхід України, переносить засідання міжурядової комісії та звернеться до ЄК - МЗС

2 хв читати
Київ розчарований рішенням Будапешта підписати контракт із РФ на постачання газу в обхід України, переносить засідання міжурядової комісії та звернеться до ЄК - МЗС

Україна здивована та розчарована рішенням Угорщини підписати 27 вересня 2021 року в Будапешті новий довгостроковий контракт із російським концерном "Газпром" на постачання газу в обхід України, заявило Міністерство закордонних справ України.

"Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, ухваленим на догоду Кремля та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року", - наголошується в заяві.

У МЗС наголошують, що Угорщині й надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дає змогу найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

"З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України та Угорщини Дмитром Кулебою та Петером Сіярто", - йдеться в заяві.

У МЗС України нагадали, що 29-30 вересня в Будапешті мало відбутися п'яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн. Українська сторона ретельно готувалася до нього, небезпідставно розраховуючи, що цей захід стане черговим позитивним кроком у двосторонніх відносинах.

"Сьогодні МЗС України ініціювало перенесення засідання комісії на пізніший термін, адже угорсько-російська газова угода матиме суттєвий вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які потребують всебічного аналізу ризиків і загроз, а також узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати її негативні наслідки", - наголошується в заяві.

Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА