12:15 05.10.2021

ВР відсторонила Разумкова від ведення пленарних засідань на два пленарних засідання

3 хв читати
ВР відсторонила Разумкова від ведення пленарних засідань на два пленарних засідання

Верховна Рада відсторонила спікера Дмитра Разумкова від ведення пленарних засідань парламенту на два пленарних засідання.

Відповідне рішення на засіданні у вівторок підтримали 240 народних депутатів, із них 200 - від фракції "Слуга народу". 16 і 18 голосів "за" дали депутатські групи "За майбутнє" і "Довіра" відповідно, по три голоси - фракція "Голос" і позафракційні депутати.

Водночас 10 нардепів від "Голосу", один від "Довіри", шість від "Слуги народу", 18 від "Батьківщини", 24 від "Опозиційної платформи - За життя", всі 27 нардепів від "Європейської солідарності" і дев'ять позафракційних парламентаріїв проголосували проти такого рішення.

Як пояснив під час розгляду цього питання перший заступник голови депутатської фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, це пов'язано з відмовою Разумкова ставити на голосування погоджувальної ради в понеділок пропозиції щодо порядку денного для пленарних засідань 5-8 жовтня.

"Вважаємо, що такими діями голова Верховної Ради Дмитро Разумков знехтував правом депутатських фракцій вносити пропозиції до тижневого порядку денного пленарних засідань, що є грубим порушенням Регламенту Верховної Ради України. Депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", депутатські групи "За майбутнє" і "Довіра"... вносять пропозицію про відсторонення голови Верховної Ради від введення пленарних засідань на два пленарних дні", - пояснив Корнієнко.

Сам Разумков заявив про конфлікт інтересів і доручив вести пленарне засідання під час розгляду цього питання першому віце-спікеру Руслану Стефанчуку.

"Два роки в цьому залі ми працювали так, щоб все-таки закон був один для всіх. Можна рухатися двома шляхами: йти за законом або за політичною доцільністю. Я сьогодні бачу, що відбувається в залі. І якщо є бажання йти другим (шляхом - ІФ), а не за законом, - це право народних депутатів. Я нікого не переконуватиму, всі в цьому залі дорослі, розумні люди", - сказав Разумков.

"Якщо є бажання змінити голову Верховної Ради, я сказав, що не затримуватиму цей процес. Щойно надійшла заява, ми видали підписні листи, вчора отримали заяву про запуск процедури, одразу ж згідно з Регламентом вона була запущена, але я гадаю, що не всіх це влаштовує. Потрібно швидко. Добре, ви можете робити все, що захочете, в цьому залі", - додав він.

При цьому Разумков наголосив, що посада не має для нього значення: "Це інструмент. Я і без посади зможу реалізовувати все те, що ми обіцяли у 2019 році".

У партії "Голос" назвали відсторонення Разумкова черговим порушенням Регламенту Верховної Ради та спробою взяти парламент під контроль Офісу президента.

"Спікера відсторонили від займаної посади на час розгляду питання про його відставку - на два дні. Це відбулося з грубим порушенням закону. Жодної аргументації цьому не було. Наразі монобільшість порушує закон і намагається знайти якомога ширшу підтримку. Фракція "Голос" не підтримує відставку спікера, так само, як всі опозиційні фракції. Але, на жаль, у нас є деякі колеги, які співпрацюють з ОП, і дали за відсторонення Разумкова голоси", - сказала лідер "Голосу" Кіра Рудик.

Вона зазначила, що незважаючи на те, що Разумков розпочав своє політичне життя як представник провладної команди, партія виступає проти його відставки, тому що він дотримується правил та слідує регламенту.

"Якщо змінять спікера, опозиція матиме вдвічі, а то і втричі менше можливостей відстоювати свою позицію не лише з трибуни, а й безпосередньо з журналістами. Оскільки найближчим часом має бути підписаний так званий закон про олігархів, який є неконституційним, це ще одна з причин, чому хочуть замінити спікера так швидко", - зазначила Рудик.

Як повідомлялося, голова депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія направив від імені депутатської фракції лист про відкликання голови парламенту. Президент України Володимир Зеленський назвав питання перебування Разумкова на посаді спікера Верховної Ради "внутрішньофракційним".

Разумков був першим номером у партійному списку партії "Слуга народу" на парламентських виборах у 2019 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА