18:31 05.10.2021

У "Голосі" вважають відсторонення Разумкова з посади спікера в обхід закону початком парламентської кризи

3 хв читати
У "Голосі" вважають відсторонення Разумкова з посади спікера в обхід закону початком парламентської кризи

Народні депутати фактично створили парламентську кризу, відсторонюючи голову Верховної Ради Дмитра Разумкова від ведення пленарних засідань і запустивши процедуру з його відкликання з посади всупереч закону, вважає глава фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"У державі створено парламентську кризу, адже приводів відсторонювати спікера сьогодні не було. Депутати "слуг" і, на жаль, так званої "Справедливості" пішли не за процедурою. Не можу підібрати інших слів, бо факт залишається фактом - це елемент державного перевороту, коли всупереч закону замінюють другу людину в державі. Якщо аж так хотілося порушувати регламент - могли б уже у Трускавці за цю відставку проголосувати", - цитує Железняка прес-служба "Голосу".

Він зазначає, що ніхто у ВР не знає, що робити далі і як виходити із ситуації, адже без спікера неможливо скликати погоджувальну раду та затверджувати порядок денний.

"Який план далі - "слуги" не подумали. Однак проголосували й відсторонили пана Разумкова. Але після цього виникло питання: а за яким графіком ми далі працюємо? Порядку денного немає, провести погоджувальну раду неможливо, адже її скликає голова парламенту. Зараз, завдяки всім тим "талановитим" хлопцям від влади та трьом "тушкам" від "Справедливості", які проголосували за відсторонення Разумкова з порушенням регламенту, парламент залишився і без порядку денного. Раду заблоковано, про це навіть віце-спікер Стефанчук сказав: порядку денного немає, розходимося", - пояснює Железняк.

Парламентарій також звертає увагу на те, що незрозуміло, як у четвер відбуватиметься розгляд питання вже про відставку голови Верховної Ради.

"У четвер хочуть поставити кадрові питання - звільнення Разумкова. Це буде знову жорстке порушення регламенту, тому що перед відставкою спікер має відзвітувати. Звіти про його діяльність від Рахункової палати мають бути роздані депутатам за два дні до голосування. Порушення закону нічим не можна виправдати. Депутати це мають розуміти", - констатує Железняк.

Як повідомлялося, 30 вересня глава депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія направив від імені депутатської фракції листа про відкликання голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, який був першим номером у партійному списку "Слуга народу" на парламентських виборах у 2019 році.

Верховна Рада 5 жовтня внесла до порядку денного питання про відкликання Разумкова з посади, а перед цим відсторонила його від ведення пленарних засідань на два дні.

Пізніше перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук як головуючий достроково закрив пленарне засідання парламенту у вівторок удень через відсутність узгодженого порядку денного.

У свою чергу нардеп Олександр Качура повідомив, що фракція "Слуга народу" та група "Довіра" ініціюють термінове проведення у вівторок, 5 жовтня, засідання погоджувальної ради Верховної Ради. На засідання погоджувальної ради можуть запропонувати винести попередньо розісланий членам проект порядку денного пленарних засідань ВР на 5-8 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА