10:33 02.11.2021

Разумков може пройти до ВР зі своєю партією - опитування

3 хв читати
Разумков може пройти до ВР зі своєю партією - опитування

П'ять політичних партій подолали б п'ятивідсотковий прохідний бар'єр на виборах до Верховної Ради, якби вони відбувалися найближчим часом, свідчать результати дослідження "Електоральні орієнтації громадян на виборах до Верховної Ради України, оцінка ними матеріального становища та питань, пов’язаних з опалювальним сезоном", проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 23 до 27 жовтня 2021 року на замовлення інтернет-видання "Обозреватель".

Згідно з результатами опитування, найбільшу підтримку виборців отримала політична партія "Слуга народу" (за неї готові віддати свій голос 15% усіх опитаних). За партію "Європейська солідарність" готові проголосувати 12,4% усіх респондентів, за партію "Опозиційна платформа - За життя" - 7,5%, за Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - 7,2%, за неіснуючу партію Дмитра Разумкова, запропоновану для дослідження як експеримент, - 5,5%.

Інші партії не подолали б п'ятивідсотковий бар'єр, але результат партії "Українська стратегія Гройсмана" (4,6% від загальної кількості опитаних) перебуває в межах статистичної похибки від нього. За партію "Сила та честь" віддали б голоси 3,6% опитаних, за партію "Наші" - 3,1%, за Радикальну партію Олега Ляшка - 2,1%, за Всеукраїнське об'єднання "Свобода" - 1,6%, за Партію Шарія - 1,3%, за партію "Голос" - 1%, за кожну з інших політичних сил - менше ніж 0,3% виборців.

При цьому 1,3% із загальної кількості респондентів важко відповісти, 12,3% заявили, що не проголосують за жодну із запропонованих політсил, а 8% опитаних не мають наміру брати участь у парламентських виборах.

Найчастіше респонденти вважають, що головною та реальною опозицією нинішньої влади є партія "Європейська солідарність" (такої думки дотримуються 24,6% опитаних). 20,9% опитаних головною та реальною опозицією нинішньої влади вважають партію "Опозиційна платформа - За життя", 12,3% - ВО "Батьківщина".

Більшість опитаних (55,9%) зазначили, що за останні два роки матеріальне становище їхньої родини погіршилося, третина респондентів (35,3%) відповіла, що воно не змінилося і 7,5% вважають, що воно покращилося.

Головними причинами економічних проблем в Україні опитані найчастіше називають некомпетентність влади (39,1%) та високий рівень корупції (35,4%). 10,2% опитаних головною причиною економічних проблем вважають пандемію коронавірусу, а 10% - війну на сході України.

Більшість респондентів (52%) вважають, що велику відповідальність за опалювальний сезон несе центральна влада, 17,5% покладають велику відповідальність на місцеве самоврядування. 43,6% опитаних вважають, що зважаючи на високі ціни на енергоносії уряд має збільшити суму коштів на субсидії та збільшити кількість сімей, які мають право їх отримувати, а 7,3% респондентів вважають, що цих коштів достатньо.

Опитування 1200 респондентів віком від 18 років у всіх підконтрольних уряду регіонах України проводилося методом САТІ (телефонне опитування) та репрезентує все доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,9% із ймовірністю 0,95.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА