11:08 05.11.2021

Стефанчук підписав закон про деолігархізацію

2 хв читати
Стефанчук підписав закон про деолігархізацію

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав ухвалений парламентом закон про деолігархізацію (законопроект №5599) – відповідна позначка з'явилася на сторінці законопроекту на сайті парламенту.

Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" передано на підпис президентові України.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5599 на позачерговому засіданні 1 липня 275 голосами.

2 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, у якому наголосила на невідповідності Конституції України законопроекту №5599 та запропонувала направити його до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія).

Це звернення підтримали чотири опозиційні фракції парламенту. 10 вересня спікер ВР Дмитро Разумков направив проект закону на розгляд Венеціанської комісії.

23 вересня 2021 року парламент ухвалив законопроект у другому читанні та в цілому. Пізніше комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки звернувся до спікера з проханням поставити законопроект на переголосування у зв'язку з виниклою юридичною колізією. Як пояснив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк, народні депутати врахували одночасно три поправки (396, 398, 406), які суперечать одна одній.

Згідно з 398-ю поправкою, рішення про визнання особи, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймає голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) після звернення комісії з питань протидії надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Водночас у 406-й поправці рішення про визнання олігархом ухвалює Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Як випливає з електронного протоколу, поправки 396 та 398 не було окремо винесено на голосування щодо їх підтримки.

Головуючий тоді на пленарному засіданні заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, ставлячи на голосування поправку 406, не назвав поправки 396 і 398 серед автоматично відхилених.

Законопроект №5599 у другому читанні розглядали за спеціальною процедурою і вносили лише 13 поправок, схвалених профільним комітетом (з питань нацбезпеки). Решта поправок вважалася автоматично відхиленою, про що щоразу під час голосування повідомляв Стефанчук.

На засіданні 3 листопада більшість народних депутатів підтримала усунення неузгодженостей у ст. 5, 7 та 9 закону.

Після підписання президентом України Володимиром Зеленським закон про деолігархізацію буде повторно відправлено до Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА