11:26 06.11.2021

Порошенко закликає не ігнорувати інформацію про ескалацію на кордонах України та здійснити низку кроків

2 хв читати
Порошенко закликає не ігнорувати інформацію про ескалацію на кордонах України та здійснити низку кроків

Нова ескалація на кордонах України потребує негайних консультацій з міжнародними партнерами, заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" у п'ятницю.

"Що треба було зробити нашим Збройним силам - провести негайні консультації з американськцями і з НАТО. Свого часу в 2014-2016 роках ми отримували ці супутникові знімки цілком таємно, без права передачі це будь-кому, щодо подальших дій ворога", - наводить слова Порошенка прес-служба "Євросолідарності".

Крім того, вважає п'ятий президент, необхідно скликати засідання Ради безпеки ООН та постійного комітету ОБСЄ.

Він також заявив про необхідність термінових консультацій міністра оборони чи начальника Генерального штабу у Брюсселі.

"У сучасній війні абсолютно не потрібно розгортати десятки або сотні тисяч людей вздовж кордону. З 2014 року Путін побудував декілька залізниць для швидкого перекидання своїх військ на 300-400-500 кілометрів. Вони можуть опинитися тут через добу. Побудовані нові аеродроми. 8-ма ударна гвардійська армія, в підпорядкуванні якої є перший і другий армійські корпуси в ОРДО-ОРЛО з штаб-квартирою в Новочеркаську. 20-та гвардійська армія з штаб-квартирою в Воронежі. Тут згадали першу найбільшу в світі танкову армію, як росіяни вважають, що це найсучасніше з’єднання у збройних силах РФ. Це становить для нас величезну загрозу", - зазначив Порошенко.

За словами політика, йдеться не лише про публікацію у "Вашингтон пост". "Йдеться про те, що радник з питань національної безпеки Салліван вимагав термінових консультацій з партнерами щодо різкого зростання загроз на сході України. Це не журналісти. В штаб-квартирі НАТО в Брюсселі беруть інформацію з розвідувальних джерел США і НАТО, які надзвичайно поінформовані", - сказав він.

Порошенко вважає, що українська влада досі розраховує на зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним і тому публічно заперечує факти, наведені і авторитетними американськими ЗМІ, і військовими експертами в США та НАТО щодо нарощування російських сил.

Як повідомлялося, газета The Washington Post оприлюднила дані про відновлення пересування російських військ біля українського кордону. У публікації йдеться, що останнім часом у соціальних мережах з'явилися відеоролики, що показують "російські військові поїзди та автоколони, які перевозять велику кількість військової техніки, включаючи танки та ракети, на півдні та заході Росії".

Газета також оприлюднила заяви офіційних осіб, які на умовах анонімності повідомили, що переміщення російських військ викликають занепокоєння у США та Європі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА