15:52 09.11.2021

Голова НАЗК закликає Зеленського ветувати та повернути на доопрацювання ухвалені ВР зміни до закону про партії

3 хв читати
Голова НАЗК закликає Зеленського ветувати та повернути на доопрацювання ухвалені ВР зміни до закону про партії

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков закликав президента України Володимира Зеленського накласти вето та повернути на доопрацювання Верховній Раді закон, який вносить зміни до регулювання фінансування діяльності політичних партій.

"Реальне відновлення звітності політичних партій є дуже важливим інструментом для того, щоби припинити вплив фінансово-промислових груп на політику та створити ефективну політичну систему в Україні загалом. Проте введення в дію цього закону в такому вигляді лише стане на заваді цим цілям. Саме тому команда НАЗК закликає пезидента накласти вето на цей закон для його подальшого доопрацювання Верховною Радою", - наводить слова Новікова прес-служба НАЗК у Telegram у вівторок.

В Агентстві наголосили, що до відповідного законопроекту №5253-1 під час голосування депутати внесли зміни, які можуть дати змогу партіям приховувати свої справжні витрати.

Зокрема, закон містить окремі норми, які продовжують створювати передумови для непрозорої діяльності політичних партій, оскільки він не відновлює звітування партій, яке було призупинено на початку 2020 року через карантинні обмеження, викликані пандемією COVID-19.

"Це важливо, оскільки всі парламентські партії наразі отримують державне фінансування за рахунок коштів платників податків, проте жодна з них не подала звіт навіть за І квартал 2021 року", - йдеться у заяві.

Крім того, закон дозволяє партіям звітувати не про всі свої фінансові зобов'язання та дозволяє не вважати внесками на користь партії роботи, товари чи послуги, які необхідні для протидії COVID-19 без визначення періоду дії цієї норми (безстроково).

"Ця норма, незважаючи на свою важливу ціль, дозволить партіям ігнорувати встановлені законом ліміти на здійснення внесків і не відображати ці внески та відповідні витрати у звіті", - наголосили в НАЗК.

Зазначається, що Агентство вже підготувало та направило президентові України пропозиції щодо повноцінного відновлення звітності політпартіями.

Як повідомлялося, 2 листопада Верховна Рада ухвалила закон про зміну процедури припинення фінансування партій.

Документ передбачає вдосконалення процедур зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політичних партій.

Законопроект залишає за Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) повноваження щодо контролю за партійними фінансами і водночас пропонує уточнити окремі підстави для зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політсил.

Йдеться про неподання партіями звіту про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру, подання звіту, в якому зазначені недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму понад сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року, а також якщо такий звіт оформлений із грубим порушенням встановлених законом вимог.

Законопроект також пропонує надати партіям можливість у разі виявлення обставин, які є підставами для зупинення чи припинення держфінансування, усувати їх чи надавати письмові пояснення з необхідними документами та доказами.

Відповідно до законопроекту, також встановлюються додаткові вимоги щодо обґрунтованості та оприлюднення рішень НАЗК щодо призупинення або припинення держфінансування партій.

Крім того, законопроект підвищує до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб розмір розбіжності між відомостями, зазначеними у звіті партії, та достовірними відомостями, для зупинення або припинення держфінансування, а також пропонує передбачити можливість розміщення коштів політсили (зокрема коштів держфінансування) на депозитних рахунках з метою отримання пасивного доходу у вигляді відсотків (такий пасивний дохід не вважається внеском на користь політичної партії).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА