19:49 11.11.2021

Члени команди "Голосу" мають намір залишатися в українській політиці, незважаючи на тиск

5 хв читати
Члени команди "Голосу" мають намір залишатися в українській політиці, незважаючи на тиск

Політична партія "Голос" найближчим часом не планує змінювати айдентику партії, а члени команди мають намір залишатися в українській політиці надалі, заявив заступник голови політсили Андрій Осадчук.

"На сьогодні "Голос" є єдиною ліберальною парламентською партією в Україні, яка має підтримку в країні та потужні контакти з нашими союзниками. Для нас важливо, що після масованої атаки ми змогли зберегти себе політично та організаційно. Ще понад два роки до виборів - це дуже багато, тому я думаю, що ми будемо розглядати різні сценарії в цьому політичному ландшафті, що постійно змінюється, в Україні складно щось прогнозувати. Головне, що і партія, і її нинішнє керівництво, і доросла частина фракції "Голос" у Верховній Раді, яка представляє партію, збираються працювати у політиці надалі ", - сказав Осадчук у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На уточнююче питання, чи планує команда і до наступних парламентських виборів готуватися під брендом "Голос", він відповів: "Поки що ми не розглядаємо будь-яких змін в айдентиці партії".

При цьому він прокоментував дані останнього дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) за 20-25 жовтня, згідно з якими "Голос" підтримали 1,7% респондентів, якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчим часом.

"Ми, звичайно, стежимо за дослідженнями, які стосуються рейтингів партій. Є зараз різні показники, і вони всі вагаються в межах 2%. Хочу нагадати, що наш рейтинг найбільше обвалився у перші півроку роботи в парламенті через відсутність чіткої політичної позиції". Це було ще за Вакарчука. Зараз показник у 1,7-2% - це непоганий показник, враховуючи ту ситуацію, в яку потрапив "Голос" і те, як ми пережили цей рік, коли вже абсолютно зрозуміло, що руйнація партії зсередини була інспірована і скоригована через Офіс президента. На це були кинуті великі сили. Але ми встояли. Тому цей результат набагато вищий, ніж міг би бути, тобто партія вистояла, втрималася, що дає можливість працювати далі", - зазначив політик.

Він уточнив, що майже рік тому, наприкінці грудня, у "Голосі" розпочалося певне загострення внутрішньої конкуренції, "що є нормальним для будь-якої демократичної організації".

"Хтось обвинувачував нас у тому, що у нас немає демократії, але водночас багато хто хотів єдності та одностайності. Це, напевно, поняття, що суперечать один одному. Тобто коли в партії є дискусія, то для цього партія і потрібна, щоб були різні думки та позиції, а не щоб усі аплодували одному рішенню чи лідеру. Так, якщо є різні принципові позиції, одні виграють, інші програють, це нормально. Питання, хто як до цього ставиться", - зазначив заступник голови політсили.

За його словами, наявність такої внутрішньої конкуренції і породила в команді частину "ображених і незадоволених", чим миттєво скористалися "зовнішні сили".

"Зараз ми чітко бачимо, як поводився і поводиться Офіс Зеленського з усіма опозиціонерами: вони або хочуть знищити політичну опозицію, або взяти її під повний контроль. Фактично "Голос" намагалися повністю знищити і диригували цим саме з Офісу. Найяскравіші докази були представлені за останні три місяці, пов'язані зокрема із самопроголошеним об'єднанням "Справедливість", відомо, що спочатку були факти виділення грошей на округи двох львівських депутатів від них (глава фракції "Голос" Ярослав Железняк 20 вересня повідомив про те, що за рішенням КМУ №975 Галині Васильченко та Наталі Піпі виділили мінімум 20 млн грн за "інфраструктурною субвенцією" - ІФ), а ми точно знаємо, що "Слуги народу" ні копійки не дають випадковим людям, оскільки існує величезна конкуренція всередині самої партії "Слуга народу" через субвенції на округи, та й такі питання вирішуються виключно в Офісі президента", - пояснив Осадчук.

Крім того, він наголосив, що Офісу президента було "критично важливо зібрати максимальну кількість голосів за закон про олігархів, причому, щоб проголосувала максимальна кількість фракцій".

"Вони були зацікавлені, вийти в ефір з позицією, що проти закону проголосували лише радикальні стосовно них "ОПЗЖ" та "Європейська солідарність". І вони цього досягли, бо деякі депутати об'єднання "Справедливість" дали за це голоси. Ми знаємо абсолютно точно, що це була домовленість із Офісом президента", - уточнив він.

Водночас Осадчук наголосив і на тому, що Офіс президента також був критично зацікавлений у звільненні Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради "найширшим фронтом". Цьому передувало його усунення, яке "було проведено з грубим порушенням усіх правил і Регламенту", як і потім сама відставка екс-спікера.

"І, знову-таки, наші колеги з фракції за це теж дали голоси, а в обмін вони отримали те, що Стефанчук за тиждень зачитав їхнього листа (глава Верховної Ради Руслан Стефанчук 22 на пленарному засіданні про припинення повноважень нардепа Железняка як голови фракції "Голос" - ІФ). Ніяк не можна вважати це процедурою офіційної зміни голови фракції, бо це був просто лист і Стефанчук як досвідчений юрист акцентував кілька разів, що він зачитує та цитує саме листа. І як ми бачимо, жодних юридичних наслідків це не має і не могло мати, бо це не мало жодного стосунку ні до регламенту Верховної Ради, ні до положення про фракцію політичної партії "Голос", - сказав він.

Тому, наголосив Осадчук, наразі головою фракції залишається Ярослав Железняк.

"До того ж, у правилах партії та фракції "Голос" чітко зазначено, що рішення про зміну керівництва завжди ухвалюються кваліфікованою більшістю. Тому поки у фракції є 20 депутатів, то кваліфікована більшість - це, відповідно, 14 голосів. За відставку Железняка їх немає і не передбачається, при цьому важливо, що всі члени самопроголошеного об'єднання "Справедливість" юридично і фактично вже не мають жодного відношення до партії "Голос", вони або вийшли самі або були з неї виключені. Але це не заважає їм продовжувати боротися за владу у фракції партії, хоча, вони мали б просто покинути фракцію, але борються, витрачають сили, в цьому теж проглядається прямий інтерес і стиль Офісу президента, спочатку вони хотіли нас просто розвалити, потім самі ж намагалися взяти під контроль, оскільки бояться Разумкова. Але ми встояли", - уточнив заступник голови політсили.

Крім того, коментуючи претензію членів самопроголошеного об'єднання "Справедливість" щодо того, що згідно із законом  про "Комітети Верховної Ради України", Железняк як перший заступник керівника фінкомітету не може одночасно очолювати і фракцію, Осадчук пояснив: "Щодо юридичної позиції Ярослава Железняка, то все абсолютно залізобетонно чисто, і щодо цього є окреме рішення Регламентного комітету. У законі є колізія - це правда, але Ярослав спочатку був призначений заступником голови фракції, а потім - заступником голови комітету. І, відповідно, черговість подій у часі була саме такою. Позиція зафіксована регламентним комітетом. Крапка".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА