12:38 13.11.2021

Демченко: Кремль використовує міграційну кризу для спонукання ЄС до переговорів щодо прискорення запуску "Північного потоку-2" та зменшення санкційного тиску на РФ

2 хв читати
Демченко: Кремль використовує міграційну кризу для спонукання ЄС до переговорів щодо прискорення запуску "Північного потоку-2" та зменшення санкційного тиску на РФ

РФ штучно організовує міграційну кризу, фактично використовуючи при цьому Білорусь, для створення нової точки дестабілізації безпекової ситуації у Східній Європі, заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Руслан Демченко у своїй колонці на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

"Діюче керівництво в Мінську в унісон з Кремлем за звичною традицією намагається звинуватити у виникненні масового потоку біженців у напрямку Польщі, Литви та Латвії саме "колективний Захід". З боку Росії та Білорусі постійно лунають закиди на адресу держав НАТО в тому, що саме їхня політика на Близькому Сході призвела до виникнення міграційної хвилі громадян, які намагаються протизаконно потрапити в ЄС", - написав Демченко.

Заступник секретаря РНБО наголосив, що насправді ситуація на кордоні Білорусі та ЄС протилежна, і "ми є свідками реалізації чергового етапу комплексного сценарію дестабілізації ситуації в Євросоюзі та країнах пострадянського простору, спрямованого на досягнення, в цьому випадку, кремлівсько-мінським тандемом своїх геополітичних цілей".

За його словами, доказом такої оцінки є низка чинників, зокрема постійне збільшення кількості біженців на білорусько-польському кордоні; цілеспрямоване супроводження білоруськими прикордонниками нелегалів до ділянок держкордону з Польщею зі слабким фізичним захистом для полегшення їх подальшого проникнення на територію ЄС; активне висвітлення підконтрольними білоруській владі телевізійними каналами подій із широким використанням наративів про нібито жорстоке поводження поляків із нелегальними мігрантами.

"Так, РФ штучно організовує міграційну кризу, фактично використовуючи при цьому Білорусь для створення нової точки дестабілізації безпекової ситуації у Східній Європі. Ці події відбуваються на тлі підписання угод (28 союзних програм) про подальшу інтеграцію РФ та Білорусі в рамках Союзної держави", - зазначає Демченко.

Також він наголосив, що міграційна криза на білорусько-польському кордоні є одним із інструментів Кремля для спонукання ЄС до переговорів із РФ щодо прискорення запуску "Північного потоку-2", зменшення санкційного тиску на РФ, легалізації т.зв. ЛДНР, визнання анексованого РФ Криму російською територією.

"У свою чергу ситуація, за якої саме РФ є головним ідеологом та куратором штучного загострення міграційної кризи на кордонах Євросоюзу, створює додаткові загрози для України. Попри те, що сьогодні можливість відкриття Білоруссю "українського фронту" міграційної кризи зовні не виглядає очевидною, маємо бути готові до нього", - заявив Демченко.

За словами заступника секретаря РНБО, "саме тому керівництво держави вживає заходів превентивного характеру як усередині України, так і за напрямом нашої взаємодії з міжнародними партнерами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА